De Volkskrant:
Im Westen etwas Neues

Digitale krant. De Volkskrant vernieuwt.
2012 cartoon KIZ

De Volkskrant vernieuwde medio deze week. Er is een digitale Editie voor de ‘tablet’ en een aparte app voor de ‘smartphone’. De digitale replica van de papieren krant blijft bestaan. De website is vernieuwd.

Hoofdredacteur Philippe Remarque meldt dat met de trots van een vader die niet helemaal begrijpt wat zijn kinderen doen. Van journalistiek weet hij natuurlijk alles, dat moet ook wel met een redactiebudget van € 25 miljoen, maar die ict?

Agile development
In ‘de week van de hoofdredacteur’, afgelopen zaterdag 5 mei, schreef hij, “Voor het eerst komen de programmeurs op onze redactie te zitten. Dan kun je snel dingen uitproberen en veranderen”. ‘Agile editorial development’.

Krant van de toekomst?
En, schreef hij “Wij hopen dat dit de versie 1.0 is van de krant van de toekomst”. Hij bedoelde waarschijnlijk de Volkskrant van de toekomst. Ik heb nog niet de moeite genomen om na te gaan welke kranten hem al voorgegaan zijn.

Goede innovatie
Alle gekheid op een stokje. Ik waardeer de innovatie. Die papieren krant hoefde van mij niet zo. Ik heb zojuist mijn abonnement op 6 dagen digitaal plus de weekendkrant omgezet in ‘full digital’. Dat scheelt misschien één-twintigste boom per week of 10 bomen per jaar en in ieder geval € 120. Kan ik een digitaal abonnement op de NRC voor nemen!

Nieuwe website
Ik heb de nieuwe website bekeken, tot 9 mei een beta versie (beta.volkskrant.nl). Een aantal etalages (rubrieken) met aantrekkelijke onderwerpen, door de redactie zorgvuldig geselecteerd, het best vergelijkbaar met een inhoudspagina. Klik op het plaatje en het artikel wordt gepresenteerd! Het probleem dat ik eerder (juli 2015) signaleerde is daarmee opgelost! (zie Spoorzoeken in de Volkskrant).
Ik schreef toen:
Vanochtend las ik ‘m weer, de papieren weekendeditie van de Volkskrant, bij het ontbijt.
Dat begint met spoorzoeken. Leuke aankeilers op “de één”, maar waar kan ik er méér over lezen? Geen verwijzende paginanummers, zoals in de doordeweekse digitale edities. Terwijl het daarin juist minder zin heeft, tenzij je er ‘links’ aan toevoegt.
Hoe komt dat? Denkt de redactie soms dat de lezers in het weekend twee dagen de tijd hebben om te spoorzoeken? Om het hele weekend de krant op te pakken en weer weg te leggen?
Of volgt de krant in het weekend de gewoonte van de publieksbladen die in de kiosk met uitdagende beweringen op de omslag de aandacht van de potentiële koper proberen te trekken en zich niet zo bekommeren om de vraag of de “content” wel gelezen wordt. Eerst kopen. Daarna mag je zoeken.

De nieuwe Editie
De nieuwe Editie van de Volkskrant is voor tablets. Te lezen in ‘landscape’ oriëntatie . Remarque: “Je houdt hem horizontaal, swipen is het nieuwe bladeren”. Hoezo nieuw? Mijn tablet staat bol van de swipende apps. De bewegende intro’s hoeven niet zo van mij. Voegen weinig toe, zijn zelfs irritant. Zou ook nog eens de app langzamer kunnen maken. De replica had ook dat probleem. Ik was onlangs in Bali waar het soms tien minuten duurde voor één pagina geladen was. Volgens de hoofdredacteur is dat in dit geval niet zo: ” Bewegende teasers zijn niet veel omvangrijker dan foto’s. We hebben geprobeerd de downloadtijd beperkt te houden en toch een aantrekkelijke editie te maken”.

Wat wordt mijn favoriet?
Ik ben benieuwd wat in de praktijk mijn favoriete Volkskrant medium wordt:
* De Smartphone app is voor mij geen optie, dat gepriegel. Heb ik niet bekeken.
* De replica van de papieren krant biedt de snelste ‘scan’ mogelijkheid. Exploratie van de gehele krant. Macro niveau. Je ziet sneller waar een stuk over gaat. Beperkte lezersgeleiding is een minpunt, zie mijn kritiek “Spoorzoeken in de Volkskrant”.
* De Editie op de tablet, dwingt je tot keuzes vóórdat je iets meer weet over het artikel. Meso niveau. Je wordt in een artikel gelokt, waar je achteraf geen zin in had! Spijt. Ik mis de mogelijkheid om tekst te downloaden en ‘bladwijzers’ aan te maken. Opslaan in  Pocket was toch al niet mogelijk. Remarque: ” Een lees later-knop gaan we inbouwen”.
* De vernieuwde website hangt tussen de replica en de editie in, neigt meer naar de Editie op tablet. Klik op een plaatje/intro en je gaat naar het artikel.

Overleven?
Het is duidelijk dat het bieden van al deze opties extra werk voor redactie en de ‘sparring ict-ers’ betekent. Zou het meer lezersbevrediging opleveren en daardoor een stijging van de oplage? Zullen de kosten worden terugverdiend? Dat zal mogelijk pas te zien zijn in de resultaten van 2018 Q4.
Of is het een kwestie van overleven?

Edwin Kisman

Volg ook de links naar de volgende artikelen/blogs:

Spoorzoeken in de Volkskrant (25 juli 2015)

Genoeg van het Nieuws (17 maart 2017)

Erich Maria Remarque ‘Im westen Nichts Neues’

Verdere ontwikkelingen, status 14 mei

Print Friendly, PDF & Email

1 gedachte over “De Volkskrant:
Im Westen etwas Neues

  1. Helder, leerzaam verhaal, Edwin! De visie van een vakman.
    Daar heb je wat aan.
    Je hebt het toch zeker ook naar Philippe Remarque gestuurd?
    Daar heeft hij óók wat aan.

Een reactie plaatsen