Zet ze aan de schandpaal,
een erfenis uit de Middeleeuwen

Mensen die in de fout waren gegaan werden vroeger aan de schandpaal geketend. Op z’n best na een proces. In het gunstigste geval alleen blootgesteld aan verbaal geweld, van voorbijgangers, van een hitsige menigte.

Tegenwoordig worden ze digitaal te kijk gezet

In een aantal gevallen  op grond van nepinformatie, die ‘viraal’ gaat, zich als een virus razendsnel over het internet verspreidt. Met WhatsApp en Twitter als belangrijkste infectiebronnen. Met soms heftige, desastreuse gevolgen, zoals de lynchpartijen in India.

Lynchpartijen
Zie bijvoorbeeld het artikel van Annie Gowen in de Washington Post van 17 juli “India’s Supreme Court warns of ‘mobocracy’, urges government to pass anti-lynching law after deadly attacks”. Bijzondere term ‘mobocracy’. Als reactie heeft WhatsApp (230 miljoen gebruikers in India) de mogelijkheid van het doorsturen van berichten beperkt. De ‘viraliteit’ beperkt.

Geen lezersreacties meer
Die uitvergroting van agressieve reacties leidde ook al enige tijd geleden in een groot aantal media tot het blokkeren van lezersreacties. Ik schreef daarover vorig jaar een blog “Lezersreacties in de ban”.

Als oorzaak haalde ik toen aan “De invasie van de “trollen” vanuit de sociale media. Trollen zijn personen die anoniem schelden vanuit donkere grotten. Zij proberen op agressieve toon door provocatie mensen op de kast te jagen. ”

Uitzonderingen
Als uitzondering noemde ik de Correspondent en Wikipedia waar het wel goed gaat. Hoe kan dat? Deze beperken de reactiemogelijkheid tot leden (Correspondent) of tot de hechte gemeenschap van “wikipedianen“ die de vinger aan de pols houdt en ongewenste inbraken meteen weer terugdraait.

Donkere Middeleeuwen
Schandpaal. Eigenlijk zitten we nog in de Middeleeuwen. Weliswaar is een deel van het voorspel verlegd naar het abstracte internet, maar als we tot daden overgaan keren we weer terug tot de fysieke realiteit (>India).
Leve de vooruitgang.

Edwin Kisman

Print Friendly, PDF & Email

Stop een filosoof in uw ‘board’
Benoem een CPO

“In een wereld waarin technische vaardigheden snel veranderen en de rol die technici spelen steeds kleiner wordt krijgen werkgevers steeds meer behoefte aan intelligente werknemers die zaken in perspectief kunnen zetten, problemen kunnen conceptualiseren en die kunnen anticiperen op de grilligheden van de menselijke natuur”. Aldus Gaspard Koenig in een artikel in WorldCrunch (27 juni 2018 ) “Why Philosophers Are Hot Profiles On Corporate Job Market

Humanoria
De terugkeer van humanoria in de zakenwereld wordt steeds duidelijke zichtbaar. Met technische banen die vervangen worden door robots, stijgt de vraag naar betekenisgeving in een steeds complexere gemeenschap en vergroot het belang van intellectuele beroepen in een snel tempo. De beroepen waar steeds meer vraag naar ontstaat zijn onder andere sociologie, psychologie, anthropologie, en filosofie.
De trend wordt ook weerspiegeld in een salarisvergelijking (PayScale) waaruit bleek dat afgestudeerde filosofen beter betaald worden dan afgestudeerden ‘business administration’. Google is onlangs begonnen met het aantrekken van filosofen. Startups in Silicon Valley zijn bezig “fuzzie” Stanford afgestudeerden te recruteren (humanoria en alfawetenschappers). Jack Ma (Alibaba) zei op een World Economic Forum dat het onderwijs gefocust gaat worden op gebieden die (nog) niet geautomatiseerd zijn, zoals kritisch denken en ethiek.
Gaspard Koenig: “In a time paralyzed by political correctness, philosophers must dare to knock down idols, declare those things others deemed unspeakable and denounce the comfort of prejudice. This is perhaps their most important job”.

Chief Philosophy Officer (CPO)
In een interview van Sally Percy in Forbes (9 maart 2018) met de Franse hoogleraar Christian Voegtlin wordt ongeveer de zelfde conclusie getrokken. Het artikel van Percy draagt de veelzeggende titel “Why Your Board Needs A Chief Philosophy Officer “. Ik zie het al: Wolters Kluwer benoemt naast Nancy Mckinstry, al 15 jaar aan het roer, een filosoof in het bestuur, een CPO. Bijvoorbeeld de filosoof-schrijver Daniel Martin Klein, getrouwd met Freke Vuijst, de Amerika correspondent van Vrij Nederland, mooi lijntje naar ons land. Of een vrouw. De filosoof-schrijver Eva Meijer, winnaar van de Hypatia-prijs 2018. Of Stine Jensen, beoefent yoga, een lijntje naar Nancy. Voegtlin voegt daar aan toe dat het nog beter zou zijn als al tijdens de opleiding aan ‘business schools’ toekomstige managers vertrouwd gemaakt zouden  worden met filosofisch denken en verantwoordelijk leiderschap. Beter dan die managers achteraf in de gewenste richting te coachen.

Right-Brainers Will Rule the Future
De “Techgoeroe” Peter Hinssen onderstreept de trend en zegt in een interview met Cathy Galle en Freek Evers in De Morgen (19 juli 2018) “Laat uw kinderen filosofie studeren. Daar ligt de toekomst”. Overigens kondigde Daniel H. Pink jaren geleden al (2005) die verschuiving aan in zijn boek “A Whole New Mind: Why Right-Brainers Will Rule the Future” . Daarin beschrijft hij onder andere hoe studenten van de Yale School of Medicine hun waarnemingsvaardigheden aanscherpen op het  Yale Center of British Art. Het bleek dat medische studenten die leerden schilderen uitmuntten in het opmerken van subtiele details in de gesteldheid van een patient.
De ontwikkeling past wonderwel in de perspectiefverbreding, het anti-kokerdenken, en het lateraal denken dat Edward de Bono al langer bepleit (“The Use of Lateral Thinking”(1967)).

Esso promo uit 1959

Stop een filosoof in uw ‘board’
Stop een filosoof in uw ‘board’, een variant op de slogan die Esso vanaf 1959 voerde: “Stop een tijger in uw tank”. Veel van de huidige taken en beroepen zullen op termijn door robots uit de bocht gereden worden. Niet alleen technische beroepen. Ook de journalistiek en zelfs het schrijvers van romans zullen links- en rechtsom worden ingehaald. Zie het experiment van Ronald Giphart (juni 2017). De toekomst biedt ruimte aan activiteiten die niet snel door algorithmen overgenomen zullen worden. De toekomst is aan de rechter hersenhelft (Daniel Pink).

Edwin Kisman

Print Friendly, PDF & Email

De duistere kanten van crypto’s

Naast de achtbaan die zij berijden hebben crypto’s nog een aantal  kanten, die ze vooralsnog voer voor avonturiers maken. Als belegging uiterst riskant. Alleen renderend als je er bovenop zit. Bliksemsnel kopen en verkopen en genoegen nemen met 10% winst. De andere kanten zijn niet alleen avontuurlijk, maar ook duister: energieverbruik, transactiesnelheid, verslaving en diefstal, ondanks de veel geprezen veiligheid.
Kortom, er is nog heel wat werk aan de winkel om de crypto’s te maken tot méér dan een speeltje voor gokkers, speculanten en avonturiers.
Een van de conclusies uit een CNBC interview op 10 januari 2018 met Warren Buffett was volgens Dr. David Kass : “Bitcoin will have a bad ending. Buffett would buy 5-year puts on cryptocurrencies”.

Crypto’s in Nederland
Eind vorige week publiceerde de AFM (Autoriteit Financiële Markten) een rapport over het gebruik van crypto’s in Nederland.

Het rapport is gebaseerd op een onderzoek onder 885 bezitters van crypto’s. De AFM heeft het bewust niet over cryptocurrencies omdat zij in haar ogen niet de functies van geld vervullen en dus geen valuta zijn.

Er bestaan op dit moment naar schatting méér dan 1300 crypto’s. Een overzicht van de 100 met de hoogste marktkapitalisatie (de Bitcoin nog steeds bovenaan) is te vinden op Coinmarketcap: ” Top 100 Cryptocurrencies by Market Capitalization”. Een actuele analyse van Rakesh Upadhyay is te vinden op Cointelegraph.

Snelle groei
In september 2017 waren er nog 135.000 Nederlandse huishoudens met investeringen in crypto’s in januari 2018 was dat aantal gestegen tot 490.000, met meerdere investeerders per huishouden zodat het totaal aan personen 580.000 was. Ruim eenderde (35 procent) van de respondenten is in het vierde kwartaal 2017 ingestapt. In de periode jan-feb 2018 was 18 procent ingestapt, hoewel de koers toen tot € 5.000 zakte, wat overigens niet tot paniekverkopen heeft geleid. Mede omdat het gros van de geïnvesteerde bedragen klein is (minder dan € 1.000) en er nauwelijks met geleend geld wordt gewerkt.

Motieven
Het belangrijkste motief om in de cryptomarkt te stappen is (snel) geld verdienen. Dat drijft mogelijk vooral de late instappers die hun portefeuille vaak meer dan 10 keer per dag bekijken. De lage rente die banken geven (0,01 procent), nieuwsgierigheid en FOMO (Fear Of Missing Out) spelen ook een rol. FOMO vooral in het vierde kwartaal 2017 toen de koers van de Bitcoin in korte tijd spectaculair tot bijna € 20.000 steeg.

Klassieke bubbel
De AFM waarschuwt voortdurend voor de risico’s van crypto’s. Die waarschuwingen blijken minder doorgekomen te zijn bij kwetsbare groepen, diegenen die in de problemen zouden komen als de waarde van hun portefeuille zou instorten. De gemiddelde cryptoinvesteerder is jong (38 jaar) en heeft geen ervaring met andere beleggingen (60-70 procent). Op grond van het hoge percentage late instappers doet het rapport de uitspraak (weer een waarschuwing) “Deze dynamiek lijkt te passen bij het beeld dat de ‘cryptokoorts’ is toegeslagen en er een klassieke bubbel is ontstaan”. Op Howmuch.net is een visualisatie te vinden van grote bubbels uit het verleden.
Madelon Vos op 7 augustus in IEX.NL over de recente daling van de bitcoin met 14%: “Prijsanalyse bitcoin: Geen reden tot paniek“.

Energieverbruik
Naast het speculatieve karakter, vergelijkingen met een pyramidespel worden af en toe gemaakt, hebben de crypto’s nog meer duistere kanten. Een belangrijke is het energieverbruik. Wouter van Noort & Erik van der Walle schreven daarover in de NRC van 26 december 2017, onder de titel “ Bizar energieverbruik bitcoin lijkt onhoudbaar ”. “Je kunt je huis isoleren en led-lampen installeren, maar als je bitcoins koopt slurp je alsnog energie. Bitcoin verbruikt meer stroom dan hele landen. Waar zijn we nou helemaal mee bézig?
Een tegengeluid komt van Jeroen Rijnbout 13 maart 2018 in Bitcoin.nl
“Is energieverbruik van Bitcoin verspild”? Een van zijn argumenten is dat de huidige overcapaciteit ontstaan door het installeren van energiecentrales nu gebruikt kan worden. Win-win zoals hij schrijft.

Bron: Howmuch.net

Transactiesnelheid:VISA nog de snelste
Wat de transactiesnelheid betreft wint VISA het volgens Valuewalk nog met een ruime bootlengte van de crypto’s. Ripple is daaronder nog de snelste. Ook hiervan een visualisatie op Howmuch.net.

Verslaving
Een andere duistere kant is dat het werken met crypto’s verslavend kan zijn. Er is enkele maanden geleden  in Schotland een verslavingskliniek voor cryptoverslaafden opgezet in Castle Craig Hospital. Volgens Chris Burn één van de therapeuten daar is het hoge risico en de volatiliteit van de crypto’s aantrekkelijk voor mensen die verslaafd zijn aan gokken. De verslaafden zijn alleen maar bezig met het bijhouden van de koersbewegingen.
Alex Lubben beschrijft dat in VICENews van 30 maart 2018 “Bitcoin addiction is now a thing that hospitals treat

Diefstal
Tenslotte als laatste duistere kant: criminaliteit. Begin januari werd $ 530 mln gestolen van Coincheck (Japan) als gevolg waarvan twee bitcoin beurzen naderhand werden gesloten. Een artikel daarover van Joseph Young in Cointelegraph van 27 jan 2018 “$530 Mln in XEM Stolen From Coincheck Can be traced, NEM Confirms”. William Suberg beschrijft in Cointelegraph van 29 maart 2018 de daaropvolgende sluiting van twee Bitcoin beurzen “Japan: 2 Bitcoin Exchanges Choose Shutdown over Regulatory Compliance”. In juli is al $ 71,5 mln gestolen. Lees het artikel hierover in Howmuch.net: “The Speed of Crypto Hacks is Picking Up: This Month Alone Thieves Stole $71.5M”. Het artikel relativeert: wat is $ 71,5 mln op een totale marktkapitalisatie van crypto’s van $ 423 miljard.
Lees tenslotte het stuk van David Gilbert in VICENews van 19 maart 2018. “Criminals are racing to cash out their Bitcoin. Here’s how they are doing it”. Een recent voorbeeld is de Bitnextfast megafraude waarover het AD van 4 augustus bericht. Eén hebberige speculant (pleonasme?) had € 600.000 ingelegd! Foetsie.

Een tijdschrift?
Of het zin heeft een Nederlands tijdschrift over bitcoins op te zetten, zoals ik begin januari suggereerde? Naast de bestaande beleggingsbladen?
Hoewel 580.000 crypto bezitters een aantrekkelijke markt lijkt gaat het om jonge (38 jaar) onervaren beleggers, waarvan 70% minder dan 1.000 investeert. Intussen is ook de goldrush even gestopt. Geen nieuw blad dus.
Bovendien blijken er al een aantal online media te bestaan.

Ik noem er een paar:
Bitcoinmagazine.nl
Bitcoin.nl
Coinmarketcap
Valuewalk

Dus Googelen maar, of goochelen (met crypto’s).

Edwin Kisman

1

Print Friendly, PDF & Email