Opruimen en ordenen met een fraudeleermoment

Ik blijf opruimen. Zonder Marie Kondo. Naar eigen inzicht.
Ben in 2016 begonnen. Heb er al vier blogs over geschreven.
Het belangrijkst is ontspullen, minderen dus. Recyclen. Past in de mindset van nu. Tegelijkertijd ordenen.

Van ontspullen is pas echt sprake als er méér uitgaat dan binnenkomt. Een “handelsoverschot“: export groter dan import.
Ik heb onlangs ook foto’s en dia’s opgeruimd. Als ergens de Wet van Sturgeon opging dan was het hierbij. Ruim 90% was overbodig, kon weg.

Boeken en tijdschriften
Ik beschreef hoe ik tijdschriften en boeken reduceerde. In aantal en in omvang.
Hoe ik uit Folio Magazine de belangrijkste artikelen haalde. Hoe ik ook boeken fileerde om het volume te verminderen.

Hoe ik mijn schrijf- en redactieboeken aan het toenmalige NUV aanbood, compleet met een plan voor het opzetten van een ‘learning center’. Helaas dat is er niet van gekomen. Waarom eigenlijk niet? Het is nog steeds een goed plan. Nu kan het niet meer, het NUV bestaat niet meer. Het is nu de Mediafederatie.

Ik besprak ook een psychologische rem die het opruimen in de weg staat, het ‘endowment effect’.

Tenslotte beschreef ik de omschakeling van een papieren knipselarchief naar een goed toegankelijk digitaal alternatief, dat geheel aansloot bij mijn digitale abonnementen. Dozen vol knipsels de deur uit. Lucht.

Minder troep, minder chaos. Orde. Dat werkt sneller en lichter.

Route Marktplaats
Ik kreeg dit jaar mijn ontspullingsdrift weer over me en heb het ontruimen voortgezet. Nu via Marktplaats.
Het lukte me om een aantal spullen en setjes te verkopen. Tegen concurrerende prijzen. Weg is weg.

Sluwe vos. In de val lokken

Een fraude leermonent
Dat heeft me ook twee ervaringen met fraudeurs “rijker” gemaakt.
Sluwe vossen die op slinkse wijze wilden inbreken in mijn ING bankrekening.
Via  Marktplaats, WhatsApp en sms.
Het kwam er op neer dat de inbreker mij naar m’n inlogscherm leidde en probeerde m’n code te ontfutselen. Dat ging in kleine stappen waardoor ik ‘t aanvankelijk niet in de gaten had.
Tot mijn ‘onbewuste‘ de stormballen hees. Net op tijd kon ik afhaken.

 

Dreigende vos

Woedende vos
Meteen daarop, een woedende vos die zijn jonkies op me af wilde sturen.
Ik heb de ‘cases’ gemeld bij politie, ING en de Fraudehelpdesk. ‘n Leermoment.
Simone Peek schreef er over in NRC van 25 mei 2019.
De Telegraaf bracht op 7 september het bericht “ING vergoedt schade door truc met QR-code”. De sluwe vossen vroegen consumenten in dit geval transacties, bijv. op Marktplaats, te bevestigen door een QR-code te scannen en daarbij hun rekeningnummer te geven. De vos kreeg daarna toegang tot die bankrekening. Sommige ING klanten werd voor duizenden euro’s getild.

Boeken over redigeren en schrijven gratis afhalen
Voor de liefhebbers heb ik een aantal boeken over schrijven en redigeren opzij gelegd. Niet op Marktplaats gezet. Twee dozen waarvan de inhoud op de foto’s te zien is. De boeken met een rood kruis zijn al vergeven.
Hebt u belangstelling, stuur dan een mailtje. U kunt ze gratis afhalen. De enig voorwaarde is: de hele doos meenemen.

Bureaublad van de computer ruimen
Naast het ontspullen en het ordenen van de overgebleven fysieke zaken heb ik me ook bezig gehouden met het opruimen van de ‘desktop’ van mijn computer, een iMac. Niet alleen om de ‘desktop’ er netter uit te laten zien, vrij van documenten en folders. Maar ook omdat de computer sneller werkt met een opgeruimd bureaublad. Heb ik me laten vertellen.
Maar eenmaal opgeruimd, moet je je documenten wel weer goed terug kunnen vinden. Dat geldt natuurlijk ook voor al die documenten die  al eerder opgeslagen waren.

Tags: opgeruimd en toch vindbaar
Toegankelijk en vindbaar zijn de documenten als je er goede labels aan hangt (tags). Dat betekent consistente naamgeving en consequente ‘tagging

Als de grote schoonmaak eenmaal achter de rug is zul je zien dat het werk veel sneller gaat en lichter is.

Edwin Kisman

[email protected]

 

Lees over het opruimen ook de eerdere blogs

Old, New of Perpetual School?         20 aug 2016

Kenniscentrum voor uitgeverijen?  14 sep2016

Boeken fileren kan ook nog.              28 oktober 2016

Het ‘Endowment effect’staat opruimen in de weg.  2 dec 2016

Mijn knipselarchief is nu digitaal.   27 juli 2018

Print Friendly, PDF & Email

2 gedachten over “Opruimen en ordenen met een fraudeleermoment

  1. Elke keer, als ik zo’n verhaal over opruimen lees, kijk ik mijn werkkamer rond en realiseer me steeds scherper: opruimen! Het wordt nu echt tijd dat ik dat ook echt ga doen. Echt, Edwin. Dank voor de tips!

Plaats een reactie