Kenniscentrum voor uitgeverijen?

vb-learning-centerIn mijn vorige blog vertelde ik over de verhuizing waar ik mee bezig ben.
Na de tijdschriften waar ik het over had en die ik gebruikte ter toelichting van de ‘perpetual school’, waren nu de boeken aan de beurt.

Driestaps proces
In feite is de aanpak bij het terugbrengen van de hoeveelheid boeken dezelfde als bij het snel redigeren. In drie stappen: een macro, gevolgd door een meso en tenslotte een micro stap. Triage.


Ik ben begonnen mijn boeken te sorteren, te ordenen en bij elkaar te zetten voor het overzicht (macro). Ik blijk drie meter boekenplank over schrijven en redigeren te hebben, zo’n 110 boeken. Daarnaast heb ik nog een aantal over kranten- en tijdschriftendesign en -management. En bovendien een waaier van boeken over creativiteit, ook niet overbodig bij het maken van tijdschriften.

NUV Kenniscentrum
Ik heb mijn verzameling drie jaar geleden aangeboden aan het NUV als groeikern voor een plek waar professionals informatie en kennis zouden kunnen halen over het maken van tijdschriften. Een ‘learning center’. Met veel buitenlandse vooral Amerikaanse boeken omdat er weinig Nederlandse literatuur over het vak is. Een studie- en kenniscentrum dat méér zou omvatten dan boeken alleen. Naast de bibliotheek, een helpdesk die vragen van werknemers van, bij het NUV aangesloten, uitgeverijen zou doorverwijzen naar een door het NUV op te zetten deskundigenbank, voor bijv. facetime of Skype advies, en naar bestaande relevante opleidingen.
Het voorstel werd minzaam ontvangen maar helaas niet ontvankelijk verklaard. Jammer, want de faciliterende, intermediaire, rol past het NUV mijns inziens beter dan de ondernemende (NUV Academy).
Misschien had ik het concept en de boeken beter kunnen aanbieden aan een opleidingsinstituut.

Storytelling
storybookNa de ordening ( macro) en uitdunning (meso) hield ik twee verhuisdozen over.
Een hele klus, maar toch met voldoende ruimte om hier en daar wat te lezen (“Hé, wist niet dat ik dat had! Nee maar, dit is interessant zeg”)
Zo vond ik een paar boeken over het, in kringen van online goeroes—met in hun kielzog uitgevers—, zo hippe onderwerp “storytelling”.
* John Berger (1982) “Another way of telling”
* Theodore Rees Cheney (1991) “ Writing creative non fiction”
* James Stewart (1998) “ Follow the Story”

Inspirerende boeken. Alle uit de vorige eeuw. ‘Perpetual School’. Ik kom er in een van mijn volgende blogs op terug.

Edwin Kisman

Print Friendly, PDF & Email

1 gedachte over “Kenniscentrum voor uitgeverijen?

  1. Kijk, hier heb ik wat aan, Edwin! Ik ben niet van plan te verhuizen, maar met beleid terugbrengen van gedrukte kennis en andere bewaarde spullen is wel aan de orde.
    Overigens bedenkelijk, die reactie van NUV op jouw genereuze aanbod. En een goed idee, dat kenniscentrum. Misschien een impuls voor andere bezitters van bewaarde kennis en informatie om die ter beschikking te stellen aan zo’n (op te richten?) centrum.

Plaats een reactie