iPad Pro & Apple Pencil:
een grote sprong voorwaarts

ProPennetje_uitsnedeBegin van dit jaar schreef ik over hulpmiddelen voor uitgeverijen: redactiesoftware en mobiel werken.

Een mooie aanvulling hierop vormt de komst van de iPad Pro en zijn satelliet de Apple Pencil, die ik hierna de Pro en het Pennetje zal noemen. De combinatie van beide noem ik Duo.

Vanaf 11 november was het Duo in Nederland verkrijgbaar. Twee weken later kreeg ik ’m, van mijn zoon Daan.
Een nuttig hulpmiddel voor de creatievelingen (‘creators’)  in de uitgeverij.

Synergie
Wat is het bijzondere van het Duo? Dat is de grote synergie tussen de Pro en het Pennetje. Het werken ermee benadert in mijn ervaring voor het eerst het schrijven en tekenen met een pen op papier. Een directe oog-hand controle en samenwerking! Kom daar maar eens om bij tekentablets en slecht werkende digi stiften. De voorgangers van de Pro waren al een stap in de goede richting, maar dit Duo is, om Neil Armstrong  vrij te citeren, “one small step for a man, one giant leap for creators”.

Atelier
Ik heb besloten deze Pro helemaal in te richten voor het schrijven en tekenen. Alleen schrijf- en tekenprogramma’s erop.
Een werkplaats, een laboratorium, een atelier. Een schrijf- en schildersezel.
Voor het opzetten van mijn blogs en andere stukken en het maken van mijn tekeningen. Het afwerken, redigeren doe ik daarna op mijn iMac of  MacBookAir. De teksten en tekeningen parkeer ik in een aparte folder in Dropbox.

Voor het schrijven op de Pro gebruik ik de app iA Writer, voor het tekenen heb ik vier programma’s geselecteerd uit de tien die ik heb. Mijn favoriet is Paper by 53.

Duo
De Pro, is een vernieuwde iPad met met een hoge resolutie en een beeldscherm dat ruim driekwart groter is dan de vorige. Hij is daardoor ook zwaarder. Nadeeltje.
Het Pennetje, geschapen voor de Pro, heeft een fijne, niet drukgevoelig punt die echter wel reageert op zijn stand ten opzichte van het glas. Hoe schuiner hij staat, hoe breder de streek. Een innovatieve pen die alle tot nu toe verschenen tabletstiften ver achter zich laat.

Handschrift
Myke Hurle (‘The Pen Addict’), een recensent die het Pennetje onderzocht vroeg zich af: kan je er mee schrijven zoals je dat doet met een vulpen? Dat kan, in tegenstelling tot de tot nu toe gebruikelijke stiften die een dik schrift en een soms slecht gecoordineerd resultaat leveren. Zoals de Bamboo pen en de pen van Paper by 53.
Met het Pennetje schrijf je met een fijne punt over het spiegelgladde oppervlak van de Pro. Met een heel korte responstijd. Zonder vertraging dus bij het vormen van de letters. Je schrijft in je gebruikelijke handschrift.

Tekenen
Ook  het tekenen met de Pro en het Pennetje is een genot. Vorige iPads en pennen betekenden al een sprong voorwaarts ten opzichte van de tekentablets waarop je tekende, zonder het resultaat rechtstreeks te zien. Dat kon je volgen  door al tekenend of schrijvend op het computerscherm te kijken. Je tekende dus min of meer op gevoel. Straatlengtes verwijderd van het tekenen op papier.

ProMindmap_uitsnedeAantekeningen maken
De combi Pro/Pennetje werkt ook heel goed bij het maken van aantekeningen in “Notes” de app van de Pro. Je kan er handgeschreven aantekeningen, schetsjes, mindmaps en getypte teksten in kwijt. Alles is hiermee mogelijk.

 

 

Kortom, Pro & Pennetje zijn een grote sprong voorwaarts. Een aanrader voor alle ‘creators’ binnen de uitgeverij. Zo’n negentig procent van de bezetting?

Edwin Kisman

Print Friendly

4 meningen over “iPad Pro & Apple Pencil:
een grote sprong voorwaarts

 1. Toch nog een paar vragen:
  – Werkt deApple Pencil ook met andere iPad modellen?
  – En kun je bijvoorbeeld ook in een film tekenen? Stel je voor je hebt ee video gemaakt, maar wil elementen highlighten. Bestaat daar (evt met een aparte app) de mogelijkheid toe?
  Hoor het graag,
  Lex

  • Dag Lex. Je kan de Pencil niet met voorgaande modellen gebruiken. Met video heb ik nog geen ervaring. Begin ik binnenkort aan. Je kan wel in foto’s tekenen. Diverse apps lenen zich daarvoor. Je moet een app toegang tot je foto bibliotheek verlenen, of je neemt in het programma een foto die je daarna bewerkt. Edwin

 2. Ik kocht ook onlangs de iPad pro , eigenlijk voornamelijk om op te tekenen . Lekker veel ruimte en een een bijpassende pencil met echt fantastische mogelijkheden ! Ik heb zitten proberen of het mogelijk is twee tekeningen te combineren . Bijv om over een schets te kunnen tekenen en daarna de schets achter de tweede tekening te verwijderen . Ik doe dit nu door een foto van de schets te maken , die weer naar paper te verplaatsen om er in te tekenen . Daarna verplaats ik de foto naar buiten de tekening . Zou er ook een directere manier zijn om dit ” lichtbakeffect ” te bewerkstelligen ?