Het volgende is een fragment uit ‘125 jaar Misset’ een jubileumuitgave uit 1998 ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van (Uitgeversmaatschappij C.) Misset.
“De fusie met Bonaventura had tot gevolg dat Misset opging in de nieuwe combinatie Elsevier bedrijfsinformatie. […] Veel bedroefde reacties kwamen daar niet op. Toch kon oud-algemeen directeur Voors het niet laten om zijn ongenoegen te uiten: “Ik vind het onbegrijpelijk dat Misset als sterk merk is ingeruild voor een ander merk. Misset was toch een keurmerk dat stond voor degelijke en betrouwbare informatie.” Directeur Haank reageerde er nuchterder op: “We leveren een sterk merk in voor een nog sterker merk.”
Het sterke merk ‘Elsevier bedrijfsinformatie’, op zijn beurt, werd later (2001) ingewisseld voor ‘Reed Business’ al dan niet met de toevoeging ‘Information’. ‘Degelijk’ en ‘betrouwbaar’ passen nog steeds bij de informatieproducten die in Doetinchem en elders binnen RELX—de nieuwe naam van Reed Elsevier—gemaakt worden. Maar de écht leidende begrippen hebben al een aantal decennia vooral te maken met winstgevendheid, aandeelhouders en beurskoers.
Misset leeft voort
De achternaam van Cornelis Misset—één van de grondleggers van wat nu Reed Business heet—leeft echter nog wel voort: onder andere in de titels Misset Horeca en Misset Catering. Ik heb mij laten vertellen dat de gemiddelde restauranthouder niet spreekt over Misset Horeca, maar over ‘de Misset’, als hij het vakblad bedoelt. Zo kan het gebeuren dat een restaurantbaas aan zijn personeel vraagt: “Is de Misset al binnen”, doelend op de nieuwste editie van Misset Horeca. Prachtig als een uitgeefmerk die status weet te bereiken! Ook meer officiële bronnen bevestigen dat: in de media wordt regelmatig gesproken over de ‘Misset Terras Top 100’ en de ‘Misset Koffie Top 100’, zelfs op de eigen website! Beide ranglijsten zijn een initiatief van Misset Horeca, maar het deel ‘horeca’ uit de naam komt in de benaming van beide ranglijsten in de media lang niet altijd voor.
De naam Misset leeft dus voort, maar niet meer bij Reed Business. Begin van dit jaar verkocht de Doetinchemse uitgeverij 17 vaktitels—waaronder Misset Horeca en Misset Catering—aan uitgeverij B+B Vakmedianet.
Elsevier weekblad
Er is recent veel geschreven over de toekomst van Elsevier—het weekblad. De kop boven het artikel van Haro Kraak in de Volkskrant van 12 december jl. vat het probleem aardig samen: ‘Te koop: weekblad zonder naam’. RELX wil de naam ‘Elsevier’ exclusief kunnen gebruiken voor de wetenschappelijke tak van het concern, waar de winstgevendheid het hoogst is. Het weekblad is te koop, maar de naam Elsevier niet.
Arendo Joustra, hoofdredacteur van Elsevier, laat optekenen: “De eigenaar heeft misschien wel het juridische recht om te eisen dat de naam Elsevier niet langer mag worden gevoerd, maar niet het morele”. De ervaringen met Elsevier/RELX uit het verleden laten zien dat er weinig waarde gehecht wordt aan ‘sterke merken’. Historisch besef staat eveneens niet bovenaan het lijstje. Ik vrees daarom dat het morele beroep van Joustra aan dovemansoren is gericht.