‘ Kan jij dat kaartje even maken?’

2017 Instant map“ We hebben een kaart nodig van midden Italië, het aardbevingsgebied. Kan jij die maken?” Een vraag van een redacteur van NRC Handelsblad, midden jaren ‘70. Waarom niet? Ik had dat al eerder gedaan.

Sportredactie
Daarvoor had ik jaren op de sportredactie van het Algemeen Handelsblad (AH) wekelijks cartoons getekend. Wist van enkele sporten wel het een en ander af, maar van de meeste niet. Bovendien had ik in die tijd nog geen televisie en kende dus niet de uitslagen. Op zondag, eind van de avond, startte ik dan ook met een rondje langs de sportredacteuren. Voor uitslagen en ideeën. Ik wist vaak ook niet hoe sommige sporten er uitzagen. Maar dat deed er voor mij en mijn benadering niet toe. Metaforen, een andere kijk op zaken, met een humoristische twist die er meestal uit rolden nadat ik mij achter het tekenpapier had gezet. Soms ging het vlot en was ik na een kwartiertje klaar. Soms zat ik tot 3 uur ‘s nachts voor een vrijwel leeg vel papier op inspiratie te wachten. Maar ja, weggaan kon niet. Er moest brood op de plank komen. Twee kindertjes thuis.

Roeiverslaggever
In die tijd werd ik ook roeiverslaggever van het AH. Van roeien wist ik wel wat af. Twee dagen rondlopen op het wedstrijdterrein, de wedstrijden volgen, de uitslagen noteren en dan aan het eind van het weekend, een stukje schrijven. Dat besprak ik dan vaak nog even met mijn voorganger bij het AH, Floor Haak, en corrigeerde mijn tekst naar zijn suggesties. Na afloop nog even een cartoon erbij. Bij elkaar ruim twee dagen rondlopen en schrijven waarvoor ik evenveel kreeg als voor dat kwartiertje tekenen na afloop.

             Even een kaartje maken
2017_KaartjeTerug naar dat verzoek om een kaart. ‘t Was een kaart met toelichting. Een heuse infografiek eigenlijk. Nou was dat best wel een klus in die dagen, want wat moest er allemaal gebeuren?
1. Atlas raadplegen, kaart schetsen, uitwerken in inkt
2. Rasters inplakken, langs de lijnen uitsnijden
3. Teksten laten zetten, op de zetterij van de krant. Twee dagen
wachten. Jammer, zetfout. Opnieuw insturen naar de zetterij.
Weer twee dagen wachten.
4. Getrokken proef uitsnijden. De teksten op de juiste  plaats
in het kaartje plakken.
5. De tekening naar de redactie sturen. Die wil nog wat aanvullende
tekst. Weer twee dagen wachten. We zijn nu een week verder.

Het is duidelijk dat het hier niet om ‘breaking news’ ging. ‘t Was voor een bijlage.

Computerisering
Door computerisering is de afgelopen decennia natuurlijk veel veranderd, maar nu gaat het wel heel makkelijk.
Begin maart was ik op de Infographics Conference 2017. In de pauzeruimte bezocht ik een stand van het bedrijf Maps4News. Je begrijpt dat ik met mijn “kaartverleden” geïnteresseerd was in de nieuwe manier van werken. Computers galore! Gevectoriseerde tekening uit een mega database. Hier wat veranderen, daar een tekstje, ander kleurtje, iconen erbij? Ik zag het voor me.

Kaarten uit een database.
Ik nam contact op met het bedrijf, een onderdeel van MapCreator. Twee dagen later ontving ik een mail met een link naar hun platform en de suggestie me te registreren. Ik kon dan wat met hun applicatie spelen. Ik deed dat.

De voordelen
De belangrijkste voordelen van het systeem zijn naar mijn mening:
* een grote database met kaarten (GIS) waaruit geput kan worden
* het maken en exporteren van gevectoriseerde kaarten (eps), zodat geredigeerd kan worden in Adobe Illustrator

De beperkingen
Holmes mapsWat Maps4News biedt lijkt me een oplossing voor niet professionele kaartenmakers, zoals verslaggevers en redacteuren die op de valreep nog een kaart bij een artikel moeten plaatsen. De database kan als start ook handig zijn voor de professionele kaarten-infograficus, maar het is geen alternatief voor de  “aangeklede” kaarten zoals  die bijvoorbeeld in het boek van Nigel Holmes te vinden zijn.

De kosten hangen af van het aantal gebuikers en de hoeveelheid kaarten die gemaakt worden. Een indicatie: de startlicentie voor onbeperkt gebruik begint bij € 625 per maand, een vanaf prijs dus. Haal je dat er uit bij incidenteel gebruik?

Maps4News maakt overigens, ondermeer, gebruik van ‘open source data‘ voornamelijk van OpenStreetMap.

Wat ik er van vind? Als ik terugdenk aan de kaarten die ik voor NRC Handelsblad maakte is het duidelijk dat Maps4News veel tijd kan besparen.
De applicatie is ook een flitsend voorbeeld van ‘new school’.

Edwin Kisman

[email protected]

Print Friendly, PDF & Email

Plaats een reactie