Mijn favoriete redactiesoftware

Tools
Pen of iPad

Een portable, een laptop ‘avant la lettre’. Mooie design. Kwam ’m later nog eens tegen in een vitrine van Boymans van Beuningen.

Na een Teleac cursus ‘basic’ programmeren schafte ik begin jaren tachtig m’n eerste Mac aan, een ‘Plusje’, nog zonder diskette, met een intern geheugen van 16 Kb (!). Wat een vooruitgang.

Ik had nog net de Lisa gemist, maar na die Plus, heb ik vrijwel alle modellen van Apple gehad, inclusief de Newton.

Tegenwoordig werk ik op een iMac (2008), een MacBookAir (2013) en een iPad (2014).

Wat is mijn favoriete software? En waarvoor gebruik ik die?

Ik schrijf, reken en teken. Daarvoor gebruikte ik Word, Excel en Illustrator.  Met Photoshop kan ik minder goed overweg.

Welke ‘content tools’ gebruik ik nu?

Schrijven
Geleidelijk aan ben ik met het schrijven, vooral bij ‘free writing’, overgegaan op mijn iPad en gebruik ik ‘native’ programma’s, Apps. Nog afgezien van het feit dat die straatlengtes goedkoper zijn dan de computerprogramma’s, vind ik ze vaak ook handiger.

Voor het schrijven gebruik ik bijvoorbeeld iA Writer Pro, een haast intuïtieve App, met veel handige hulpmiddelen en ‘modi’ (note, write, edit, read, het hele proces).

Soms begin ik met het dicteren van een verhaal, met Dragon Dictation, een App op de iPad, die gesproken woord direct omzet in tekst. De nauwkeurigheid ervan wordt meer bepaald door mijn dicteerkwaliteit dan door de beperkingen van het programma.

De aldus gemaakte tekst kopieer en plak ik in Writer, om hem te redigeren.
Voor eventuele vertalingen beschik ik over vier vertaalprogramma’s inclusief Van Dale Engels.

Tekenen
Ik tekende doorgaans met een zwarte viltstift, scande de tekening, vectoriseerde en importeerde die vervolgens in Illustrator om ’m af te werken en in te kleuren. Zo maakte ik mijn cartoons.

Nu teken ik op de iPad met 53 Paper, gekozen uit ruim tien programma’s die ik uitgeprobeerd heb. Ik teken direct, zonder tussenstappen. Een ander soort illustraties weliswaar, maar voor mijn huidig gebruik in de blogs heel geschikt. Transparante, aquarel-achtige kleuren.

Daarnaast gebruik ik, ook op de iPad, het programma iDraw. Een vectorprogramma zoals Adobe Illustrator, met het voordeel dat het lagen (‘layers’) heeft en een tekstfunctie. Voor klare lijn en vlakke sprankelende kleuren.

Foto/opmaak
Met Photoshop kom ik doorgaans niet verder dan het uitsnijden van foto’s en tekeningen (jpg). Hooguit wat helderheids- en contrastverbetering en bijstelling van de grootte van de afbeeldingen.
Foto’s maak ik tegenwoordig trouwens met mijn iPad of iPhone. Mijn Nikon D90 ligt stof te vangen in mijn boekenkast.

Tenslotte, wat ik vroeger wel deed, opmaken met QuarkXpress, later InDesign, is er tegenwoordig  niet meer bij. Andere bezigheden.

Lang leve de iPad, iWrite Pro en 53.

Edwin Kisman

Print Friendly, PDF & Email

Plaats een reactie