Hoe de senangity daalt tijdens de 'lockdown'

Tijdens het voortduren van de ‘lockdown’ daalt het welbevinden van de opgehokte burgers. Waren ze aanvankelijk senang, allengs zijn ze dat niet meer. Hun senangity daalt.


Spertijd
Is er een goed Nederlands woord voor ‘lockdown‘? Wat dacht u van ‘onthouding’ of ‘spertijd’, de avondklok ? De risicogroep, onze kwetsbare oudjes zullen dat fenomeen kennen. Verschil met toen, het is nu een dagklok, 24/7. De term past goed in de oorlogstaal die de overheid bezigt. Men heeft het over aanval, verdediging en angst. Oorlog!

Extrovert/introvert
De senangity van de kettinggangers daalt. Niet van alle overigens. De verstokte introvert geniet. Zoals Lotte Beckers schreef in De Morgen van 10 april. “Voor de introverte mens is de lockdown als een warme deken: Ik heb zoveel energie dat ik zowaar zélf vrienden opbel ”. Ze gaat verder: “zijn normale leven wordt plots ‘quarantaine’ genoemd”.
Anders is het gesteld met de extrovert. Die loopt tegen de muur op. Via het plafond weer omlaag. Daar zit ie dan, op de bank.

Rattenkooi
Of het gezin met twee werkende ouders in een klein appartement, midden in de stad, met vier joelende kinderen, die ook nog eens af en toe les moeten krijgen. Die situatie doet denken aan een kleine kooi met teveel ratten, die elkaar de staart afbijten. Veel meldingen van huiselijk geweld.

Senangity
Het welbevinden kalft in de meeste gevallen af nu de coronaonthouding voortduurt.
De senangity, een maat voor welbevinden, daalt.
Iemand die zich “kiplekkerrr”voelt, om met Soekarno te spreken toen Willem Oltmans hem er naar vroeg, is senang. Heeft een hoge senangity score.
Die score loopt van 0 tot 10. Een verliefd stelletje scoort 9 of misschien zelfs wel 10. Een zuurpruim komt niet verder dan  3.

Hoe verloopt de senangity?
De scores bij de coronaonthouding verlopen heel verschillend. We zagen al de verschillen tussen de extrovert en z’n introverte tegenhanger. Introverten: van 7 naar 9. Extroverten: van 9 naar 3

Ga zelf maar eens na hoe het verloopt bij:
* kleine ondernemers, restaurateurs, bloemkwekers
* interieur verzorgsters die niet naar hun opdrachtgevers kunnen
* het knallende gezin, dat ‘s ochtends huiswerk moet maken
* de  thuiswerker die verlangt naar de koffiemachine op kantoor
* bezorgers van online bestellingen, die de klant altijd thuis treffen
* verkopers van antiseptische handgels (Unilever)
* Flowtraders die schatten verdienen aan de snelle koersfluctuaties
* grote multinationals die aanspraak kunnen maken op de NOW regeling

Als je er even voor gaat zitten kom je een heel eind.

Bodemprotest
De score door de ‘lockdown’ of de ‘spertijd’ is na enkele weken voor de meesten aardig gedaald. Van groepsimmuniteit zal het niet zo snel komen, eerder ontstaat een groepsonbehagen. De groepsscore zakt door een bodem. Met het risico van een Februaristaking, om bij de oorlogstaal te blijven. Lansing (Michigan) en Berlijn hebben het voorbeeld al gegeven. En gisteren was er de ‘pilot’ in Den Haag.

Tien overlevingstips
Hoe houd je het thuis een beetje onder controle? Hoe houd je je welbevinden boven de bodemscore? Tien overlevingstips, in willekeurige volgorde, om het klimaat in huis leefbaar te houden. Het gaat vooral om het vermijden van negatieve energie. Zijn er open deurtjes bij? Sla die over.

Beweeg. Beweeg vooral je armen, door regelmatig je hand over je hart te strijken.
Tolereer. Tolereer zaken die je in de pre-coronafase niet zou tolereren.
Accepteer. Accepteer zaken waar je niets aan kan doen. Los op waar je wel iets aan kan doen.
Geduld. Oefen je voortdurend in geduld. Streef naar engelengeduld.
Segmenteer. Een probleem? Snijd dat in kleine partjes. Pak het aan, part-per-part.
Lanterfant. Lummel kort, een paar keer per dag. Doe af en toe niks.
Boos. Tel tot tien voor je uitbarst. Denk intussen aan iets moois.
Verwachting. Verwacht niets, dan kan je ook niet teleurgesteld worden.
Structuur. Breng regelmaat aan in je dag. Maak ‘s ochtends een plan, vat ‘s avonds de dag samen. Beide puntsgewijs. Waar kan je tevreden op terugkijken (hoge score)?
Relax. Schaf een ‘noise cancelling’ koptelefoon aan, bijv. de Bose 700, en luister een paar keer per dag een kwartiertje naar rustgevende muziek.

Het boek van Wil Derkse ‘Een levensregel voor beginners’bevat ook nuttige richtlijnen.

Periodieke onthouding
Laten we hopen dat de coronaonthouding niet te lang duurt.
Het moet anderzijds ook weer niet te snel ophouden. Anders steekt het virus binnen de kortste keren weer z’n kop op. En daarna weer, en dan nog een keer. Dan belanden we in een situatie van periodieke onthouding, tenzij er intussen een pil is gevonden.
Dé Pil.

Edwin Kisman

Lees ook de volgende blogs

Introvert 1
Ben je introvert? Hoezo, is dat erg dan? – 16 juni 2017
Introvert 2
Waarom zijn sommige heel slimme mensen zo stil? – 16 juli 2017
Lanterfanten
Huisarrest: buffelen of lummelen? Hard werken of niksen?
Powernap
De ‘Power Nap om de dag goed door te komen – 11 januari 2017
Alleen zijn
Alleen zijn ten uitvoer gebracht – 8 december 2017
Pommodore
Last van uitstelgedrag? Een Pommodoro en een wekker kunnen je helpen – 26 aug 2017
Procrastinatie
Procrastinatie? Deadline niet gehaald? – 29 april 2016

Huisarrest: buffelen of lummelen, Hard werken of niksen?

Het gros van de beroepsbevolking is veroordeeld tot huisarrest. Wat voor invloed heeft thuiswerken op de kwaliteit en kwantiteit van het werk? Wordt er gebuffeld of gelummeld? De meningen erover zijn verdeeld.

Lanterfanten erg?
Teun van de Keuken schrijft in de Volkskrant van 20 april: “De angst van de bazen dat iedereen gaat lanterfanten als hij ze niet constant in het vizier heeft, blijkt onterecht.”
Het loopt dus wel los. Ieder kent z’n eigen verantwoordelijkheid. En los daarvan, wat is er erg aan lanterfanten?
Lanterfanten, lummelen of niksen. Klinkt als vloeken in de kerk in de ‘rat race’ waarin we verzeild zijn geraakt. Hard werken, hogerop komen, geld verdienen om (impulsief) niet noodzakelijke spullen te kunnen kopen.

Meer lezen

De pandemie: een ‘man-made extinction’?

Nee de COVID-19 pandemie wordt géén ‘man-made extinction’. Een optie voor een antropogene apocalypse, genoemd door CSER, een  instituut van Cambridge University, dat zich bezig houdt met onderzoek naar existentiële risico’s.

CSER had het over ‘bio-engineered’ virussen, in elkaar geknutseld door criminele slimmeriken, terroristen. Nee, COVID-19 is een natuurlijk virus, dat onvermoeibaar muterend, het ‘eureka’ moment bereikte en zich daarna  wist te nestelen op een delicatessenmarkt in Wuhan. Wachtend op verder transport. Toevallig, of misschien niet, zoals complotdenkers beweren.

Creative destruction
En van ‘extinction’ is nu ook geen sprake, nu globaal (niet gecoördineerd overigens) wordt gereageerd. Rigoreus, afgezien van Zweden en het altijd propere Japan. ‘Social distancing’, 1,5 m (met zijwind anders is altijd één van de twee de klos), handen wassen tot op het bot. Prima. Zorg omhoog, economie omlaag. Een waterbed. Nog jaren lang.
Een nieuwe maatschappij ontstaat. ‘Creative destruction’ (Joseph Schumpeter). ‘Virtual reality’ de nieuwe norm. Na de katharsis gaat het weer opwaarts. ‘Technology driven’

De WC rol, het iconisch papier
Voor mij is de WC rol het icoon geworden voor deze uitbraak. Hamsteren, 100 rollen. Angst. Gevechten. Het heeft me verbaasd dat nog niemand met de suggestie is gekomen van de aloude cèbok (tjebok, oude spelling), de fles in de WC. Spoelen in plaats van vegen met papier, waarvoor bomen worden gekapt.

De Angst, verbeeld door Edvar Munch

Angst-management
Intussen is die andere ‘man-made extinction’ naar de achtergrond verdrongen. Begrijpelijk: direct gevaar versus lange-afstands gevaar. Met je neus er bovenop, tegenover die ver van m’n bed show. Het klimaatprobleem ontbeert een goed angst-management. Over het klimaatprobleem kan de massa nog niet hysterisch worden. Greta kan roepen wat ze wil. We worden toch niet bang. Jammer van de warme winters. Tabé Elfstedentocht. Doen we ‘t toch zeker een keertje op onze e-bike?

Zegen uit de hemel
Terug naar COVID-19. Gelukkig komen er hulptroepen aan. Fysica versus zoölogie. Een gat in de ozonlaag komt op ons af, vanaf de Noordpool. Hopelijk komt ie hier op tijd. Een onverwachte extra sterilisatiemogelijkheid. UV straling in overvloed. Besmette spullen op het bleekveld zetten. En schoon is Kees.

Tabé nieuwsdieet
Ik volg de ontwikkelingen dagelijks. Ik kan er niet omheen. Er is niets anders. Kranten, TV, persconferenties Mark Rutte, Jaap van Dissel. Waar blijft mijn voornemen om op nieuwsdieet te gaan? Nood breekt wet zullen we maar zeggen.

Waar mondt het op uit? En wanneer?
We zullen ‘t zien.

Edwin Kisman

Lees ook mijn vorige blogs

Apocalypse Magazine. Een eigentijds klimaatblad

Apocalypse Magazine wordt Apocalypse Nu!

Apocalypse 3

Op nieuwsdieet, mijd het nieuws

En bekijk

Centre for the study of existential risk, University Cambridge

Global Catastrophic Biological Risks (.. from accidental release to intentional misuse.)