Mobiel schrijven in Indonesië

In mijn recente blog ‘Alleen zijn ten uitvoer gebracht’ heb ik het gehad over licht reizen. Wat heb je nodig om overal, mobiel, te kunnen schrijven? Hulpmiddelen zoals: een computer, potlood en notitieblok kan natuurlijk ook, en een internetverbinding.

Licht reizen

Ik ben, bij deze reis naar Indonesië, gegaan voor de iPad. Bij de voorbereiding heb ik tips geraadpleegd over licht reizen. Ik heb me afgevraagd of ik zou kunnen volstaan met mijn iPad of dat ik ook nog een laptop (MacBookAir) zou moeten meenemen. De iPhone ging sowieso mee, hoewel ik nog een apart mobieltje heb voor binnenlands gebruik. Dat binnenland is overigens net zo groot als Europa.

Kiezen

Het is alleen de iPad geworden. Hoe ben ik tot die beslissing gekomen? Ik heb voor de iPad en de MacBook de daarop geïnstalleerde software op een rij gezet en ben tot de conclusie gekomen dat de iPad méér dan voldoende te bieden heeft. Sterker nog, de iPad heeft mogelijkheden die de laptop niet heeft, zoals: fotograferen (iPhone), snelle notities en mindmaps maken (Noteshelf), en tekenen (53paper). Bovendien werken de apps op de iPad vaak sneller en gebruiksvriendelijker: internet bankieren, boeken lezen(iBook, Pocket) en kranten.

iPad voldoende krachtig

Met de lichte iPad kan je veel aan. Schrijven in het programma iA Write gaat heel goed. Het redigeren is alleen niet zo gebruiksvriendelijk. Vooral copy/paste handelingen tussen documenten gaat moeizaam. Het raadplegen van documenten die ik in iBook als pdf heb opgeslagen kan op de iPhone. Die ligt dus tijdens het schrijven naast de iPad. Het makkelijkst zou redigeren en schrijven op de laptop zijn geweest, met daarnaast de iPad als bron. Van de bronnen die ik vind maak ik ‘screendumps’ op de iPad

Geen excel op reis

Voor Excel als hulpprogramma moet ik een Office 365-abonnement hebben, wat ik niet heb. Met het Apple-eigen rekenvel, Numbers, ben ik nog niet zo vertrouwd. Dat vraagt bestudering (waar ik even geen zin in heb). Het heeft zo te zien ook z’n beperkingen. Gelukkig had ik Excel niet echt nodig.

Foto’s en tekeningen

Foto’s maak ik met m’n iPhone die doorgaans automatisch (indien WiFi aanwezig is)

of anders handmatig (‘AirDrop’) op de iPad worden gezet om verder verwerkt te worden. Tekeningen maak ik in de programma’s ‘53paper’ en ‘Noteshelf’. Ik verzend ze via mail of Whatsapp.

Internet verbinding

Daar heb je internet voor nodig en ook voor het raadplegen van bronnen. Verbinding en snelheid van het internet wisselt sterk in de hotels en restaurants. Je hebt gelukkig geen “Wartel” (Warung Telpon) meer nodig, zoals vroeger. Alle hotels hebben tegenwoordig WiFi.

Snelheid

Ik testte de snelheid in hotels af en toe  met de app ‘Speedtest’. Zoals de download/upload snelheid in drie hotels waarin ik gelogeerd heb: Inna Sindhu in Sanur (20/19 Mbps), Mega Cottage in Lembongan (0,5/0,6 Mbps), Puri Artha in Yogyakarta (12/10 Mbps), Puri Kelapa in Sanur (1,5/1,3 Mbps) en Gayatri in Ubud (20/19 Mbps). Zonodig zocht ik een café op, aan het strand, met een snellere verbinding. Dan nam ik daar meteen een lekker gebakken visje bij: Gurami of Kerapu goreng. Goed voor de hersens!

Irritant

Een matige snelheid is meteen merkbaar (en irritant) bij het downloaden van kranten. De Volkskrant was in Lembongan bijvoorbeeld nauwelijks te lezen. Tergend traag werden de pagina’s, stuk voor stuk, binnengehaald. Inna Sindhu was het snelst maar niet erg stabiel. De verbinding kon af en toe zomaar wegvallen.

Conclusie

Mobiel schrijven in Indonesië is aangenaam en heel goed mogelijk. Je kan ook in afgelegen gebieden schrijven. Op ‘bounty’ stranden of in een hutje in de jungle. Wil je wat versturen dan moet je wachten tot je weer in de bewoonde wereld komt.

Edwin Kisman, Sanur

Links

Print Friendly, PDF & Email
2

Plaats een reactie