Onlangs verscheen in NRC Handelsblad een interview met Geert-Jan van der Snoek, bestuursvoorzitter Telegraaf Media Groep. Naar aanleiding van een strategiewijziging.
Daarin zegt van der Snoek: “Het besef dat de gouden tijden voorbij zijn is nog niet binnen heel TMG doorgedrongen.(…) Het ging hier lang heel goed. Daardoor ontbrak de prikkel om te vernieuwen”. Er werd wel geïnnoveerd bij TMG, maar “Altijd met angst voor kannibalisatie. Nieuwe initiatieven mochten niet ten koste gaan van de bestaande”.
Dat doet me denken aan het moment waarop een meteoor met een doorsnede van 10 km insloeg nabij Yucatan. Een geweldige klap waarna de aarde maandenlang in duisternis werd gehuld. Even geen fotosynthese meer, planten dood. Zo ook de uit de kluiten gegroeide veelvraten, de dinosaurussen, die geen antwoord hadden op de gewijzigde omstandigheden. De kleinere, koudbloedige en energiezuinige krokodillen daarentegen overleefden wel.
De Amerikaanse blogger Megan McArdle beschrijft in haar boek “ The Up Side of Down” ook zo’n ‘case’, de aftakeling van GM door het onvermogen om zich aan te passen aan nieuwe marktomstandigheden. Dichterbij zien we V&D, Hema, Mexx…
Mizzie van der Pluijm, Atlas Contact, zegt in een interview in Sir Edmund (Volkskrant) dat zij ervoor wil “Zorgen dat de boeken een nieuw tijdperk inkomen. (…), omdat een boek je iets biedt dat geen enkele andere vorm je kan bieden. Het kan je leven verrijken …”.
Daarin kreeg zij onverwachts steun van Facebooks Mark Zuckerberg. Die openbaarde: “I’ve found reading books very intellectually fulfilling.” Een goddelijke ingeving van Mark.
Er zijn niet zoveel traditionele uitgevers die proactief hebben gereageerd op de opkomst van nieuwe technologiën, met name (mobiel) internet, en de daaruit voortkomende nieuwe behoeften en gedragingen van de (nieuwe) consumenten, zoals het wijdverbreid socialiseren.
Het zijn vooral nieuwe spelers, klein, beweeglijk en vaak afkomstig uit geheel andere sectoren, die de dienst gaan uitmaken.
Zoals de succesvolle online magazineuitgeverij Wayne Parker Kent (WPK), geleid door webwinkelexperts. Tobias de Rooij een van de vier managers van WPK, dat nu 12 online magazines voert: “Drie van ons komen van bol.com. Wij hebben “online in ons DNA”. We worden niet gehinderd door een folio ‘mindset’, we hebben niet een dito erfenis, wij hebben geen angst voor kannibalisme”.
Klein en beweeglijk lijkt het adagium te zijn. Met passie daarbij als Kritische Succes Factor. Zie bijvoorbeeld de Uitgeverij Brandt, een éénmansoperatie.
Een overlevingsstrategie?
Is een overlevingsstrategie voor logge dino’s dan misschien het volgende: splits in kleine ‘combat units’, laat het commando over aan pure online experts, en start een guerrilla. Raadpleeg zonodig het boek van Sun Tzu “The Art of War” en laat de bevoorrading over aan een uitstekend team van hoofdredacteuren, eindredacteuren, redacteuren, schrijvers, datajournalisten, fotografen en vormgevers.
De verdienmodellen zijn anders, folio maakt (ten dele) plaats voor digitaal, de mindset van de makers is anders, de omgeving is anders, de informatievergaring is anders, het klimaat is anders maar content blijft de kurk waarop de produkten drijven.
Het goede nieuws is dat de regels die daarvoor gelden nog steeds (vrijwel) dezelfde zijn en ook gelden voor online content. Daarover later meer.
Edwin Kisman
Edwin is ook te vinden op LinkedIn