“Maar ik ben niet creatief ”, zegt hij tegen me. Hij neemt een slok van zijn koffie. Ik moet aan Nora Ephron denken en vraag hem: “Ken je Nora Ephron, zij schreef het scenario van ‘When Harry met Sally’?” De tosti’s worden op tafel gezet. Ik ga door: “Voor bepaalde verhalen hoef je niet creatief te zijn, schreef Ephron eens”. Nou ja, ze bedoelde het ironisch, maar dat vertel ik hem maar niet, want ondanks haar ironie is het waar. Hij kijkt op van zijn tosti met een verwachtingsvolle blik.
Onzeker over schrijftalent
Een boek schrijven, veel professionals zien daar het nut van in. Het is natuurlijk ook gewoon leuk om een schrijver te zijn. Maar ‘een schrijver zijn’, dat is nogal wat. Je moet daarvoor toch een creatief talent hebben? Dat kan echt niet iedereen.
Schrijven kun je leren
Als je zo denkt, dan heb ik goed nieuws: die gedachte klopt niet. Iedereen kan schrijver worden. Misschien niet van romans, maar zeker van boeken over hun vak. Op de site van Managementboek alleen al vind je duizenden titels. Boeken van professionals die echt niet allemaal uitzonderlijk schrijftalent hebben. Ze hebben gewoon geleerd hoe je een boek moet schrijven, want daar zijn regels, tips en trucs voor.
Van blog naar boek
Ik geef toe, als je nooit schrijft, is een boek schrijven een te grote stap. Maar als je bijvoorbeeld regelmatig blogs, verslagen of artikelen over je vak schrijft, dan is de stap naar een boek niet zo groot. Hoe maak je dan die stap?
Een schrijver worden in vijf stappen
Of beter nog: een ‘boekschrijver’ in vijf stappen, want eigenlijk ben je al een schrijver als je regelmatig over je vak schrijft. Een blog of verslag is natuurlijk anders dan een boek, maar ook weer niet zó anders. Je blog heeft een onderwerp (bijvoorbeeld ‘timemanagement’) en een bepaald doel (‘ondernemers tips geven om mails snel af te handelen’). Zo werkt het ook met een boek.
Beginnen aan een boek
Schrijf je dus al regelmatig blogs over je vak, dan kan je ook een boek schrijven. Je hoeft daar niet ‘creatief’ voor te zijn, alleen maar te leren welke stappen je moet nemen om aan een boek te beginnen. Er zijn vijf basisstappen nodig om een ‘boekschrijver’ te worden.
1. Bedenk wat het onderwerp van je boek gaat worden (bijvoorbeeld ‘timemanagement’ ).
2. Bepaal het doel van je boek (het verschil met een blog, is dat het doel hier vaak breder is, zoals ‘ondernemers helpen een goede workflow te creëren’).
3. Maak een gedetailleerde inhoudsopgave.
4. Leer de schrijfregels voor een boek.
5. Ga schrijven.
Meer tips nodig?
Wil jij ook ‘boekschrijver’ worden, maar kan je nog wat hulp gebruiken? In mijn pdf ‘Boekbloopers’ leer je welke valkuilen je in ieder geval moet vermijden en krijg je vijf succestips. Vraag de gratis pdf hier aan.
Workshop
Wil je graag concreet aan de slag en advies over een eventueel boek-idee? Op 20 April geef ik een workshop in de bibliotheek in Haarlem, ook toegankelijk voor niet-leden. Je leert hoe je een onderwerp kiest, hoe je je boek structureert en je krijgt schrijftips. Schrijf je hier in voor de workshop.
Janin Wensink, schrijfcoach voor professionals die een boek willen schrijven.