100 jaar VEA Brancheorganisatie Reclamebureaus

Het VEA-logoIn 1917 werd de Vereniging voor Erkende Advertentiebureaux opgericht. Tegenwoordig genaamd de ‘vereniging van de toonaangevende communicatie adviesbureaus in Nederland’. Honderd jaar; een mooie aanleiding om mijn post over de reclamevaktijdschriften af te maken en te publiceren. Interessante informatie daarover zoekend, stuitte ik op new-trendwatching.blogspot.nl, waarop ik zowaar een post vond over de veranderende rol van ‘communicatie’; reclame. Ik heb geprobeerd de auteur van de post te achterhalen, maar dat is tot nu toe niet gelukt.

Meer lezen

Peer review reviewed

De eerste editie van het wetenschappelijke tijdschrift ‘Nature’ van 4 november 1869

Een paar weken terug kwam ik in Trouw een tweetal artikelen van Dirk Waterval tegen over wetenschappelijke publicaties. ‘Controle van wetenschappelijke publicaties rammelt’, was de verontrustende kop boven één van de publicaties. Met ‘controle’ wordt hier de ‘peer review’, of het ‘peer reviewen’ bedoeld, dat voorafgaand aan publicatie van wetenschappelijke artikelen plaatsvindt. De kop boven het andere artikel: ‘Wetenschapsbladen: maak geld vrij voor eigen check op kwaliteit’, lijkt te hinten naar een oplossing voor het veronderstelde, wereldwijde, probleem.

Oorzaken

Als belangrijkste oorzaken noemt Waterval een tekort aan reviewers, en het ontbreken van de juiste expertise bij de reviewers. Een wetenschappelijk artikel wordt gemiddeld door drie reviewers beoordeeld. Achter deze oorzaken gaan weer andere ‘problemen’ schuil: het peer reviewen is een onbezoldigde bezigheid van wetenschappers die—misschien nu meer dan vroeger—door hun werkgevers—onder andere universiteiten— ook gewoon afgerekend worden op hetgeen er uit hun handen komt; daarbij wordt reviewen niet meegeteld. Sterker nog: er wordt niet eens werktijd voor vrijgemaakt.

De wetenschap breidt zich verder uit. Daardoor komt het steeds vaker voor dat onderzoek zo specifiek is, dat er nauwelijks peer reviewers met verstand van zaken te vinden zijn.

Een tweede ontwikkeling is, dat er steeds meer wetenschappelijke vaktitels verschijnen. Misschien omdat zelfs studenten tegenwoordig worden aangemoedigd om te publiceren; is dat een reden om meer bladen in de markt te zetten?.

Imagoschade

Middelen—tijd is geld—vrijmaken, zoals hiervoor al werd gezegd, helpt natuurlijk om tot een oplossing te komen. De echte oplossing ligt, volgens de artikelen, dieper verscholen in de systematiek van het peer reviewen.

Degelijke peer reviews zijn van groot belang voor het wetenschappelijke tijdschrift, de -uitgeverij, de wetenschapper èn zijn bepalend voor de kwaliteit van de wetenschap. Met het ‘gedoe’ rond ‘open access’ nog vers in ’t geheugen, lijkt het mij dat de opstelling van de uitgeverijen zelf, uitermate belangrijk is. Stug de problemen ontkennen, en net doen of er niets aan de hand is, is een misschien begrijpelijke, maar tegelijkertijd verkeerde aanpak. Anticiperen op, en meebewegen met de veranderende omstandigheden zal eerder tot voor iedereen acceptabele oplossingen leiden, waardoor verdere imagoschade voor het wetenschappelijke artikel en de -uitgeverij voorkomen wordt.

Links

  • Trouw, 24 juli 2017: ‘Controle van wetenschappelijke publicaties rammelt‘
  • Trouw, 24 juli 2017: ‘Wetenschapsbladen: maak  geld vrij voor eigen check op kwaliteit‘
  • Wikiwand: Nature
  • Volkskrant, 6 september 2017: ‘Gedragscode voor reviewen gevraagd’

Sdu Uitgevers op overnamepad


Sdu Uitgevers (verder: Sdu) was de laatste maanden een aantal keren in het nieuws omdat het overnames deed.

Overheidsportfolio B+B Vakmedianet

Eind mei kwam het bericht naar buiten dat het overheidsportfolio van B+B Vakmedianet naar Sdu verhuist. In het overheidsportfolio zitten onder andere kennisbanken voor gemeenten. Deze kennisbanken werden eerder (november 2016) overgenomen van de Relx Group. In december 2014 al, werd overheidsplannen.nl overgenomen van Reed Business. Naast de kennisbanken omvat het portfolio boeken, evenementen, software tools, websites, en enkele folioproducten, zoals Het Tijdschrift voor de Politie.

Licent Academy

Begin juli maakte Sdu de overname van Licent Academy bekend. Licent Academy maakt vakinformatie voor de doelgroep (adviseurs van) DGA’s en familiebedrijven. Het uitgeefpakket is veelzijdig en bestaat uit: e-learning, congressen, cursussen/opleidingen, symposia, tools, vaktijdschriften en webinars.

Andere commerciële benadering

De CEO’s van zowel B+B Vakmedianet als Sdu, geven aan dat zij ervan overtuigd zijn dat zowel de producten als de medewerkers zullen profiteren van de overname door Sdu, dat al decennia lang sterk overheid-gericht is, en sterke uitgeefproducten in de markt heeft gezet. Ik denk dat ook meegespeeld heeft dat de ‘overheidsmarkt’ een andere commerciële benadering vraagt dan de andere markten waarop B+B Vakmedianet actief is. Ik stel me voor dat de beslistrajecten langer zijn, en er meer ‘input’ verwacht wordt. Daardoor is een ‘langere adem’ nodig. De vraag is of B+B Vakmedianet die langere adem heeft, of wil hebben.

Met Licent Academy hoopt Sdu zijn positie op de fiscale markt te verbreden en te verdiepen. Sdu bedient die markt ook nu al met een breed portfolio, met onder andere Belastingzaken, Fiscaal en Meer, NDFR (Nederlandse Documentatie Fiscaal Recht) en NTFR (Nederlands Tijdschrift voor Fiscaal Recht). Licent Academy lanceerde in het najaar van 2016 het vaktijdschrift FamilieZaken.

Gerelateerde posts

Meer over B+B Vakmedianet

Meer over Sdu Uitgevers