2016 in vogelvlucht. B+B Vakmedianet slaat grote slag

B+B_VakmedianetTraditiegetrouw een opsomming van de veranderingen die zich in 2016 hebben voorgedaan in het landschap van vaktijdschriften en de uitgeverijen daarachter. Het onderstaande overzicht heeft niet de pretentie compleet te zijn. Ik houd me aanbevolen voor aanvullingen.

Net als in 2015 speelt B+B Vakmedianet een belangrijke rol op het toneel. De uitgeverij blijft zijn titelpakket uitbreiden; soms met omvangrijke overnames. Ook Vakbladen.com laat regelmatig van zich horen, zij het in veel bescheidener mate dan B+B Vakmedianet.

Nieuwe initiatieven

Ook in het voorbije jaar zagen nieuwe vaktijdschriften het levenslicht. Soms komt iets nieuws voort uit het verdwijnen van iets anders. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Cobouw-weekblad, een nieuw initiatief van BIM Media. De dag voor het verschijnen van het eerste nummer van Cobouw-weekblad werd de verschijningsfrequentie van vakkrant Cobouw teruggebracht van vijf keer tot twee keer per week. Begin juni valt het doek definitief voor de krant, terwijl de omvang van Cobouw-weekblad verdubbelt. Het zijn niet de enige wijzigingen die het merk Cobouw ondergaat: al het nieuws is voortaan te lezen in de vernieuwde online nieuwsbrief en op de website cobouw.nl. Via apps voor Android en iOS kunnen de laatste tien berichten van de website cobouw.nl, en de kranten, tijdschriften en specials van Cobouw digitaal gelezen worden.

Eveneens in maart lanceert uitgeverij ProZZPect ZTalks Magazine, een lifestyle magazine voor ondernemende ZZP’ers. ZTalks magazine claimt “het eerste en meest inspirerende magazine voor zzp’ers in Nederland” te zijn. ZTalks Magazine komt van de organisatoren van de ZZPTalks, netwerkevenementen voor ZZP’ers, waarvan het concept geïnspireerd is door TEDx.

Bij Uitgeverij Verloren verschijnt in maart het eerste nummer van het Tijdschrift voor Historische Geografie (THG). De doelstelling van THG is een toegankelijk wetenschappelijk tijdschrift over het Nederlandse cultuurlandschap—inclusief de steden—te zijn. THG bouwt voort op—en is dus niet de vervanger van—het Historisch-Geografisch Tijdschrift dat in 1983 geïntroduceerd werd door Uitgeverij Matrijs.

Het is nog steeds maart als Sdu Uitgevers Advocatie Magazine lanceert, een online magazine voor advocaten en notarissen dat in 2016 zes maal zal verschijnen. Het ontstaan van het magazine is waarschijnlijk een reactie op het wegvallen van de opdracht van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) tot het uitgeven van het Advocatenblad. Die opdracht is per 1 januari 2016 verstrekt aan Boom Juridisch.

In juni verschijnt bij de Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) het eerste nummer van Vakblad Asset Management (VAM). VAM wordt, in nauwe samenwerking met Elma Media, uitgegeven. Met name de uitgeeftaken—waaronder exploitatie—zijn toevertrouwd aan Elma Media.

Bij EG Media verschijnt in juni het eerste nummer van Smart Storage Magazine, het multimediale platform over de slimme opslag van duurzame energie. Het bestaat uit een vaktijdschrift, een online nieuwsportal en een e-mailnieuwsbrief. Smart Storage Magazine verschijnt tweemaal per jaar en wordt meegezonden met de juni- en december-editie van Solar Magazine. EG Media is, naast de genoemde titels, ook de uitgeverij van de vaktijdschriften Smart E-Mobility en LED Magazine.

In juni lanceert Sijthoff Media Groep AG Connect. Dit nieuwe vaktijdschrift is het resultaat van de samensmelting van AutomatiseringGids (AG; sinds 1967), IT-Infra en Informatie. De samenstellende vaktijdschriften houden op te bestaan.

In het laatste kwartaal verschijnt bij opleider èn uitgeverij Licent Academy het eerste nummer van FamilieZaken, vakblad voor (adviseurs van) DGA’s en familiebedrijven.

Overnames

Uitgeverij Lakerveld, de uitgever van het vaktijdschrift WindEnergie Magazine, neemt in januari de website windnu.nl over van Bosch & Van Rijn, adviesbureau voor windenergie. De inhoud van Windnu.nl zal worden geïntegreerd in de website van WindEnergie Magazine. WindEnergie Magazine is op deze datum tevens gestart met een tweewekelijkse gratis nieuwsbrief, die ook naar abonnees van Windnu.nl wordt verstuurd.

In mei neemt Prosu Media Producties het vaktijdschrift Clean Totaal over van de AM Media Groep.

In juni neemt BDUmedia—de uitgeeftak van Koninklijke BDU Uitgevers—de vaktijdschriften Esthéticienne, Laboratorium Magazine, Massage Magazine, Prof Nail, StyleVision en Voetvak+ over van Koggeschip Vakbladen. Koggeschip Vakbladen was al ruim voor het faillissement in gesprek met BDUmedia over een overname van de uitgeefactiviteiten.

V a k b l a d e n . c o m

In januari koopt Vakbladen.com de titels Bakkers in Bedrijf, EVMI Eisma Voedingsmiddelenindustrie, Vakblad IJs!, Plattelandspost, P/f—Professionele fotografie, Stitch & Print International, Vis Magazine en Vlees+ van Eisma Business Media. In februari 2016 neemt Vakbladen.com met terugwerkende kracht tot 1 januari het fotografievakblad De Fotograaf over van Werner Pellis, de vorige eigenaar. De overname moet de positie van P/f—Professionele fotografie versterken als het belangrijkste blad voor de professionele fotograaf.

In augustus neemt Vakbladen.com Archer Media (advertentie-exploitatie), Bèta Publishers en Bèta Publishers Chemie over. Bèta Publishers (Chemie) is op het moment van de overname de uitgeverij van de vaktijdschriften: C2W (Chemisch Weekblad), C2W life sciences, Chemische Feitelijkheden, Medicines, Mens & Molecule en TW (Technisch Weekblad).

Vakbladen.com neemt eind november de uitgeverijen Nijgh Periodieken en It’s Amazing Business Communication over. Daarmee lijft Vakbladen.com de vaktijdschriften Houtwereld en VVP (beide Nijgh Periodieken), en Coiffure, One Hairdresser Paper en Kosmetiek in.

B + B   V a k m e d i a n e t

B+B Vakmedianet slaat eind juli een grote slag door BIM Media, dochteronderneming van Sdu Uitgevers, te kopen. De overname betreft de uitgaven: Bouwberichten, Bouwkosten, Cobouw, De Architect, Gawalo, Installatiejournaal, Nederlandse Bouwdocumentatie, Vastgoedmarkt, de Nevi-titel Deal! en een boeken- en eventportfolio. De facto het complete BIM Media. Niet voor niets heet het op de website van Vakmedianet dat ‘de activiteiten van BIM Media worden voortgezet vanuit de vestiging in Alphen aan den Rijn’.

In november maakt B+B Vakmedianet bekend dat het, onder andere, de vaktijdschriften Arbo Magazine, Flexmarkt, O&O (Opleiding en Ontwikkeling), P&O Actueel, Pensioen & Praktijk, Praktijkblad Ondernemingsraad en Salarisadviseur, overneemt van Relx Group, het voormalige Reed Elsevier. De medewerkers van de titels zullen na de overname—die in het eerste kwartaal van 2017 afgerond moet zijn—verhuizen van Amsterdam naar de vestiging van B+B Vakmedianet in Alphen aan den Rijn.

Online verder

Begin april verschijnt het laatste papieren nummer van De Zaak. De resterende zes nummers van 2016 zullen alleen online verschijnen. De Zaak is een uitgave van Dutch Network Group.

Faillissementen

Helaas viel in 2016 het doek voor een aantal uitgeverijen. Het faillissement van Koggeschip Vakbladen in mei raakte mij in het bijzonder. “Als Eric van Trigt het al niet meer redt, wie dan nog wel”, vroeg ik mij af. Vijf maanden later werd de in die vraag verscholen angst realiteit door het failliet van Nijgh Periodieken/It’s Amazing Business Communication van Rinus Vissers.

De faillissementen van uitgeverij Channel, de uitgeverij van: Connexie Magazine, Telecom Update en Telecommagazine in juni, en Eisma Industrial Media—reeds besproken in de post ‘2015: het jaar van de omvangrijke overnames’—in januari zijn voor de betrokken directies en medewerkers natuurlijk niet minder dramatisch geweest.

Credits

Voor deze post werd onder andere gebruik gemaakt van de volgende bronnen: adformatie.nl; EZPress; fd.nl; inct.nl; ngi-ngn.nl; pf.nl; retriever.nl; vakbladen.com; vakmedianet.nl, villamedia.nl en ztalksmagazine.nl

Meer informatie

De volgende posts geven meer informatie over de hiervoor beschreven veranderingen:

Plaats een reactie