BIM Media: hapklare brok, maar voor wie?

het logo van de nieuwe uitgeverij

De activiteiten van Sdu Uitgevers op het gebied van bouw, ICT, management en educatie zijn per 1 juli 2013 ondergebracht in de zelfstandige

dochteruitgeverij BIM Media. De snelheid—binnen een halfjaar—waarmee het Sdu Uitgevers gelukt is de door de Franse moeder Éditions Lefebvre Sarrut (ELS) gewenste focus te effectueren, verdient bewondering. Het onafhankelijk familieconcern ELS is een van de grootste, zo niet de grootste, Franse uitgeverij van juridische uitgaven. Belangrijke concurrenten op de Europese markt zijn Wolters Kluwer, Reed Elsevier (Lexis Nexis) en Thomson Reuters. De koop van Sdu Uitgevers, én de daarop volgende verzelfstandiging van uitgaven die niet tot de kernactiviteit gerekend worden, moet de concurrentiepositie van ELS op de Europese juridische markt versterken. ELS is pas sinds half januari van dit jaar de nieuwe eigenaar van Sdu Uitgevers.
BIM Media huisvest sterke merken in de bouw (De Architect, Cobouw en Vastgoedmarkt) en in de ICT (AutomatiseringGids). Op de onderwijs- en managementmarkt is de imprint Academic Service een belangrijke speler. BIM Media is geconstrueerd om in één koop te worden overgenomen. De vraag is echter welke uitgeverij in deze zware tijden in staat is een uitgeverij met een jaaromzet van ruim 30 miljoen euro over te nemen. Ter vergelijking: de grote vakuitgeverij Mybusinessmedia behaalde in 2012 een omzet van ongeveer 15 miljoen euro. Ongetwijfeld hebben er, synchroon aan de creatie van BIM Media, reeds gesprekken plaatsgevonden met potentiële Nederlandse overnamekandidaten. Dat het zover gekomen is dat BIM Media publiekelijk is gelanceerd, lijkt er op te wijzen dat die gesprekken (voorlopig) niet tot succes geleid hebben. Overnamekandidaten kunnen echter ook van over de landsgrenzen komen. Een snelle—in 2013 nog—verkoop van het complete BIM Media wordt niet verwacht.

Print Friendly