Old, New of Perpetual School?

PerpetualVeel principes uit de vorige eeuw betreffende het maken van tijdschriften zijn nog steeds actueel. Het zijn basisprincipes, die zowel off- als online gelden. Zij zullen de kern vormen van de Vakblad Masterclasses. Geen “Old School”, of “New School” maar een “Perpetual School”.

Meer lezen

BIM Media naar B+B Vakmedianet

B+B VakmedianetHet was maar een klein berichtje van Erna Straatsma in het Haarlems Dagblad van 30 juli jl.: “Cobouw en andere titels overgenomen”. Eigenlijk verwachtte ik dat de ‘reguliere’ vakmedia het bericht ook nog wel zouden brengen, en dan misschien in een wat uitgebreider variant. Dat bleek ijdele hoop maar gelukkig staat er wel een lang verhaal op de website van Vakmedianet waarin zowel Ruud Bakker als Audrey Perrin, respectievelijk CEO van Vakmedianet en Sdu Uitgevers—BIM Media is een dochteronderneming van Sdu Uitgevers—de overname toelichten.

BIM Media

BIM Media ontstond in juli 2013 na de verkoop van Sdu Uitgevers aan de Franse juridische uitgeverij Éditions Lefebvre Sarrut (ELS). De Sdu-fondsen waarin de Franse uitgeverij niet geïnteresseerd was, werden ondergebracht in BIM Media (zie mijn blog: BIM Media: hapklare brok, maar voor wie?). In het genoemde blog wordt gesteld dat een verkoop van BIM media in één keer/aan één koper niet realistisch is. In februari 2015 komt daarvan de bevestiging als AutomatiseringGids—één van de parels uit de BIM Media-kroon—verkocht wordt aan de Sijthoff Media Groep. Recent werd Cobouw—een ander BIM-pronkstuk—ingrijpend veranderd: van krant naar weekblad (zie mijn blog: Cobouw wordt weekblad).

De overname betreft de uitgaven: Bouwberichten, Bouwkosten, Cobouw, de Architect, Gawalo, Installatiejournaal, Nederlandse Bouwdocumentatie, Vastgoedmarkt, de Nevi-titel Deal! en een boeken- en eventportfolio. De facto het complete BIM Media. Niet voor niets heet het op de website van Vakmedianet dat ‘de activiteiten van BIM Media worden voortgezet vanuit de vestiging in Alphen aan den Rijn’. De gehele operatie moet voor 1 januari 2017 afgerond zijn.

NVDO lanceert Vakblad Asset Management

Duurzaam Tijdschrift II

CO2Bij het verduurzamen van tijdschriften wordt meestal eerst gekeken naar het papier, de duurzame en circulaire grondstof. Niet verwonderlijk: een tijdschrift is feitelijk niet meer dan een stapeltje bedrukte vellen papier. Verlaging van de hoeveelheid papier is een efficiënte verbeteroptie bij verduurzaming van tijdschriften. Toch vormen uitgevers de spil bij de verduurzaming van uitgeefproducten. Zij beslissen of het product er komt, wie er aan meewerkt en in welke vorm en oplage het verschijnt. Ook bepalen zij welke papiersoort wordt gebruikt.

Het project Duurzaam Tijdschrift II wil de keten verduurzamen door middel van samenwerking. Initiatiefnemers zijn de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), de Nederlandse papier- en kartonindustrie (VNP) en Papierenkarton.nl. Zij willen bestaande uitgeefproducten verduurzamen en daarmee uitgevers inspireren om ook zelf aan de slag te gaan met de reductie van hun footprint.

Duurzaam Tijdschrift II bestaat uit twee projecten:

  • het uitgeven van vakblad Petrochem op papier gemaakt van landbouwafval;
  • de gedeeltelijke samenvoeging van de publieksbladen Op Pad en SNP Reismagazine.

Petrochem

Vakmagazine Petrochem krijgt een andere ‘look and feel’. Geen glossy cover maar een iets lichtere, matte uncoated papiersoort met een natuurlijke kleur. De producent, Paperwise, maakt het papier grotendeels met de vezels van suikerrietafval. Door dit ‘afvalpapier’ in te zetten verbetert de overall milieuscore van Petrochem met maar liefst 40 procent! Wordt puur naar CO2-uitstoot gekeken dan blijkt sprake van een 10% lagere Carbon-footprint in vergelijking met de voorlaatste editie van Petrochem. Die werd uitgegeven op FSC-gecertificeerd papier.

ANWB Media

Het tweede project van Duurzaam Tijdschrift II, met ANWB Media, stelt de vraag of de uitgever zijn eindproducten kan verduurzamen door kritisch te kijken naar zijn eigen bijdrage in het productieproces. ANWB Media heeft besloten de redacties van Op Pad en SNP Reismagazine samen te voegen. Doel: kostenreductie en verduurzaming. Vóór het samenvoegen van de redacties verschenen ieder jaar acht edities Op Pad en vier edities SNP Reismagazine. Ná het samenvoegen zullen jaarlijks zes edities Op Pad en zes edities SNP Reismagazine het licht zien. De omvang van Op Pad zal met een aantal pagina’s afnemen. SNP Reismagazine heeft een hogere oplage. Gevolg: verdeeld over 12 edities, jaarlijks circa 45.000 extra tijdschriften zullen worden geproduceerd. Dat betekent meer papier en dus milieu-impact. Maar de samenvoeging van de redacties heeft een positief effect op de emissies van waterverbruik, energieverbruik, reizen naar het buitenland en woon-werkverkeer. Minder FTE’s leidt tot minder vliegtuigkilometers (-30%) en autokilometers (-10%). De klimaatimpact van het uitgeverijbedrijf daalt met één derde, op jaarbasis. Dat heeft gevolgen voor de totale klimaatimpact van Op Pad en SNP Reismagazine samen. De Carbon-footprint van de twee titels blijft ondanks de 45.000 extra tijdschriften gelijk! 

De bijdrage van de uitgever aan de beperking van de klimaatimpact van tijdschriften is dus groot. 45.000 tijdschriften extra met een gelijkblijvende klimaatimpact en een substantiële besparing op de kosten. Duurzaamheid loont!

Links

Duurzaam boek

Duurzaam Tijdschrift I

Volledig artikel