Welkom op deze site

newsite
vakblad.info

Met ingang van dinsdag 26 mei 2015 is de blog van Vakblad verhuisd.

De nieuwe domeinnaam: vakblad.info geeft goed weer waar wij voor staan: het brengen van praktische informatie voor (tijdschrift) uitgeverijen en voor de makers van bladen. Zowel in print als online.

‘Need to know’ informatie.

Wij hopen daarin te slagen en met name de kleinere uitgeverijen een steun in de rug te kunnen geven.

Op de ‘home page’ vindt u een overzicht van titels van recente en oudere artikelen. Een menukaart. Klik op een titel en het artikel springt tevoorschijn.

Er zijn vijf informatie pagina’s: “Notities”, “Eric Ravestijn”, “Edwin Kisman”, “Gastauteurs” en ‘Masterclasses’. In “Gasten” worden bijdragen opgenomen van niet-redacteuren. In ‘Masterclasses’ staan artikelen over het maken van tijdschriften. Het eerste, over ‘mission statement’, is op 20 april jl gepubliceerd.

Meer lezen

Kernpunten van Leiderschap

2015 Leider
Richting en ruimte geven

De eerder op deze plek gestelde vraag ‘Waar ligt het optimum tussen regelen en vrij laten met voldoende verantwoordelijkheden?‘ is volgens mij een kernpunt van leiderschap.

Daarover heb ik een boek geschreven: ‘Klein boek over leiderschap‘ (Thema, 2006, tweede editie), waarin een honderdtal samenvattingen van kernpunten.

Hieronder zeven van die punten.

1. Leiding geven aan mensen is altijd een mix van richting geven en ruimte geven. En wel in een verhouding die voor iedereen anders is en die per mens ook in de tijd verandert. Mensen veranderen namelijk. Ga jezelf maar na.

2. Geef je vertrouwen aan de mensen die je leidt, dan krijg je van je mensen ook vertrouwen. Het gaat echt op: wat je geeft, krijg je terug.
Als je bijvoorbeeld delegeert, delegeer dan taken, verantwoordelijkheden èn bijbehorende bevoegdheden. Anders geef je blijk van te weinig vertrouwen.
En je weet wat je dan terugkrijgt.

Meer lezen

Een Wet van Boyle voor uitgevers ?

2015 Blog Boyle
Houd het eenvoudig.

In een steeds complexere maatschappij moet je streven naar eenvoud. Dat betoogt Edward de Bono in zijn boek ‘Simplicity’ (1998).
Hij gaat zelfs zover dat hij aanbeveelt dat “elk land een Nationaal Instituut voor Eenvoud in het leven zou moeten roepen”. Geen overbodige luxe als je leest dat Jan ten Hoopen, voorzitter van het “Adviescollege toetsing administratieve lasten” (Actal) , tot de conclusie komt dat “de aandacht voor overlast regeltjes van ministeries verslapt” (Volkskrant 22 april), enkele goede niet te na gesproken. De ministeries zouden de Bono’s boek als handboek moeten aanschaffen.

Meer lezen

Vakinformatie in oorlogstijd

Op YouTube zijn vier videos te vinden die samen de documentaire ‘Meneer Kees & Meneer Henk—Misset in oorlogstijd’ vormen. De documentaire laat zien hoe Kees en Henk Misset hun Uitgeversmaatschappij C. Misset door de oorlog loodsten. Henk Misset overlijdt in september 1945 aan difterie. Kees Misset wordt in april 1945—Doetinchem is dan al bevrijd—opgepakt en gevangen gezet. Hem wordt collaboratie met de bezetter ten laste gelegd. In november 1946 legt de rechter hem een beroepsverbod op van zeven jaar, te rekenen vanaf 5 mei 1945. Kees Misset overlijdt in februari 1947 aan de gevolgen van een hersenbloeding.
Ik beveel deze videos van harte aan. Zij geven een goed beeld van een uitgeverij van vakinformatie (en dagblad De Graafschap-bode) in oorlogstijd.

Meer lezen