Zijn je mensen wel fit genoeg om te communiceren?

Fit?Als je merkt dat een medewerker van je team slecht functioneert zie je vaak ook dat die slecht communiceert met collega’s. De oorzaak kan te maken hebben met de werksituatie. Klikt het tussen de teamgenoten? Is er onderling vertrouwen? Zijn hun taken en verantwoordelijkheden in evenwicht met hun talenten en vaardigheden? Krijgen ze genoeg ruimte voor hun creativiteit?


Maar oorzaken kunnen ook buiten het werk liggen! Het kan zijn dat zo’n medewerker ongezond eet, weinig beweegt, slecht slaapt, of zich zelden echt ontspant. Overigens, hoe gezond leef je zelf? Realiseer je wel dat de manier waarop jij je leven leidt invloed heeft op de mensen die jij leidt!

Gezonde voeding
‘Wie gezond eet, heeft geen extra vitaminepillen nodig,’ zeggen nog steeds veel artsen. Maar hoeveel mensen eten echt gezond? En zijn de levensmiddelen die nu worden geproduceerd en geconsumeerd wel allemaal zo gezond? Gezonde voeding houdt vooral in dat je van alle essentiële voedingsstoffen genoeg binnenkrijgt, inclusief vitaminen, mineralen en de goede vetzuren. Die zitten in verse groenten en vruchten, volkorenbrood, vette vis, olijfolie, om er een paar te noemen. Het RIVM heeft onlangs weer eens vastgesteld dat veel Nederlanders gezonde voeding laten staan en daardoor te weinig vitaminen en mineralen binnenkrijgen. Als je er niet aan toe komt drie keer per dag vers fruit te eten, of je houdt gewoon niet van vis, of je eet nu eenmaal altijd witbrood, dan heb je dus een reële kans op tekorten aan belangrijke voedingsstoffen. Ben je zo iemand en wil je daardoor toch niet (al te vaak) ziek worden, neem dan voedingssupplementen.

Wat de prinses allemaal niet eet. (Matt Lucas & David Williams, ‘Penny’s Royal Visit’, in Come Fly With me’)

Fysiek fit in vijf minuten   
Redelijk fit blijven als je een weinig beweeglijk leven leidt, kan toch! Doe daartoe elke ochtend, gedurende minstens vijf minuten, een paar welgekozen bewegingsoefeningen. Je hebt er niet meer dan twee vierkante meter ruimte voor nodig. Veel mensen hoor ik dan zeggen: ‘Daar heb ik geen tijd voor. Ik moet me ’s morgens toch al zo haasten.’ Dat lijkt op het verhaal van de houthakker die met een botte bijl in een bos bezig was. Kwam er iemand langs die hem vroeg: ‘Waarom slijp je die bijl niet?’ Zei die houthakker: ‘Daar heb ik nu geen tijd voor, ik moet vandaag nog tien bomen omhakken!’
Heel veel mensen verspillen soms uren per dag door de verkeerde dingen te doen en de goede dingen niet meteen goed te doen. Heel vaak omdat ze niet fit genoeg zijn. Als je wél fit bent, win je tijd, ook om léuke dingen te doen. Gewoon dus vijf minuten eerder opstaan. Of toch regelmatig lekker sporten, of fietsen, of wandelen, samen met anderen bijvoorbeeld. En laat je mensen dan zien hoe goed het voelt om fit te zijn.

Thuis trainen

Slaap je wel goed?
Een vraag die vaak wordt gesteld als iemand er slecht uitziet, niet goed oplet of snel moe is.
Toch heeft het zin zo nu en dan ook jezelf die vraag te stellen, en dan liefst gespecificeerd:
Hoe regelmatig is je slaap/waakritme? Hoe open zijn je luchtwegen? Hoe fris is de lucht in je slaapkamer? En hoe stil is het? Waar slaap je eigenlijk op? Hoe ontspannen ben je als je gaat slapen? Slaap je makkelijk in? Hoe vaak word je wakker? Hoeveel uren slaap je gemiddeld per nacht? Hoe groot is inmiddels je slaapachterstand? Veel mensen weten weinig van wat de oorzaken en gevolgen van slaapstoornissen kunnen zijn. Maar daar hoef je niet wakker van te liggen! Er is over gezond slapen heel wat informatie te vinden op het internet.

Henk van ’t Klooster
Management consulting

Print Friendly, PDF & Email
3

Plaats een reactie