Hoe ziet de werkplek van bekende schrijvers er uit? Hoe belangrijk is je werkplek, de cocon waarin je eenzesde deel van je leven doorbrengt? Verkozen of toegewezen. Alleen overtroffen door je bed waar je eenvijfde van je leven in ligt.
Is er zoiets als dè ideale werkplek?
Een omgeving waar je ongestoord en geconcentreerd kan werken. Kan lezen, onderzoeken, schrijven en redigeren. Waar je ideeën kan krijgen en die kan uitwerken?
Waarin je je soms afzondert, waarin je alleen kan zijn? Er zijn veel mogelijkheden en vormen. Veel individuele voorkeuren. Een stilteruimte in kantoren zoals Suzan Cain die voorstelt. Openbare ruimtes. Binnen of buiten.
Rituelen
In het boek van Mason Curry (met aanvullingen van Eva Hoeke) “Dagelijkse Rituelen” worden de gewoontes van een groot aantal (153) creatieve mensen beschreven inclusief hun werkplekken. Schrijvers (87), beeldhouwers, schilders, architecten, componisten en wetenschappers ze hebben allemaal hun eigen rituelen.
Werkplekken van schrijvers
Een greep uit werkplekken van bekende schrijvers.
Ernest Hemingway
Hij schreef staand, met zijn gezicht naar een boekenplank op borsthoogte met daarop een schrijfmachine, en daarbovenop een houten lezenaar.
Agatha Christie
“Het enige wat ik nodig had was een stevige tafel en een typemachine. Een wastafel met een marmeren blad in de slaapkamer was een goede plek om te schrijven; de eettafel als er niet gegeten werd, was ook geschikt.
Graham Greene
Om de afleiding thuis te ontvluchten, huurde Greene een privéwerkkamer op een geheim adres en met een telefoonummer dat alleen zijn vrouw wist.
Martin Amis
Amis rijdt met zijn auto naar een kantoor op zo’n anderhalve kilometer van zijn Londense appartement
Maya Angelou
“Ik heb een hotelkamer waar ik schrijf – een kleine spartaanse kamer met alleen een bed, en soms, als ik geluk heb, met een fonteintje “.
Truman Capote
“Ik ben een totaal horizontale auteur. Ik kan niet nadenken als ik niet lig, in bed of uitgestrekt op een divan”.
Richhard Wright
Met zijn schrijfbenodigdheden liep Wright naar het naburige Fort Green Park, waar hij zich op een bankje boven op de heuvel installeerde en een paar uur ging zitten schrijven.
Vladimir Nabokov
Schreef zijn eerste aanzetten op systeemkaartjes. Door met de kaartjes te schuiven kon hij snel paragrafen herschikken ( dat doet denken aan het schrijfprogramma Scrivener). Hij begon de eerste versie van Lolita tijdens een rondreis door Amerika, ‘s nachts werkend op de achterbank van zijn geparkeerde auto – de enige plek in het land, aldus Nabokov, zonder lawaai en zonder tocht
Naomi Epel
In haar boek “The Observation Deck”. A toolkit for writers, schrijft Epel: “Berkeley’s Café del Sol, Caffe Strada, and Au Coquelet , and U.C.’s Morrison Library provided safe havens for writing where the noise of other people made it easier to work”.
Dat is ook mijn ervaring: “Werken in een trein of vliegtuig. Je hebt niets te maken met de mensen om je heen. Of maak een tafeltje in je auto en zet ‘m op een stille plek in het bos.”
Cellen voor studenten
Kloosters en universiteiten faciliteren ook ongestoord werken. Een aantal universiteitsbibliotheken biedt studenten studiecellen. Vaak inclusief pc en internet. Zo heeft de Erasmus Universiteit 900 studiecellen in zijn nieuwe bibliotheek. De bibliotheek van de Universiteit Leiden, heeft er 1170. Ik herinner me dat ik voor mijn afstuderen in de UB van de UvA geruime tijd een studiecel huurde, met vaste werktijden: van 8-12, na de lunch van 13-17 en ‘s avonds van 19.30-22.00. Stilte. Heel efficiënt.
Werkruimtes te huur
Je kan natuurlijk ook een kamer huren in een hotel of bij een particulier (voor een langere periode niet AirBnB!), maar er bestaan ook gespecialiseerde ondernemingen die werkruimte aanbieden. Bijv Spaces of Het Nieuwe Kantoor dat diverse lokaties in Nederland heeft.
Cocon
Het belangrijkste kenmerk van een werkruimte is dat het je op je gemak stelt en een veilige omgeving biedt om voldoende lang [pomodores], geconcentreerd te werken.
Een cocon dus.
Het productieve werken vereist desondanks de nodige discipline.
Het vinden van zo’n plek doet denken aan een hond die een aantal maal ronddraait voordat ie zich neervleit en in slaap valt.
Heb je een bijzondere werkplek? Laat het me weten!
Edwin Kisman