terug naar collectie

Waarom zijn sommige heel slimme mensen zo stil?

De onderwaardering van introverten houdt velen bezig. Logisch als bijna één op de drie mensen introvert is en zich overschreeuwd voelt.

In dit verband past ook een citaat uit het boek “Over het water” van H.M. van den Brink
“ Later een ernstige en plichtsgetrouwe scholier, die door zijn onvermogen om het hoogste woord te voeren door de anderen soms zelfs beschouwd werd als achterbaks. “

Surfend over het internet kwam ik een blog van Marlie Franssen tegen, als ‘sponsored content’ van NRC Carrière. De titel: “Deze kansen laat je als introvert écht liggen”. Doorgravend vond ik nog 14 andere blogs van haar. Alle over het thema “introvert”. Marlie, zelf introvert, heeft een coachingpraktijk die gericht is op het  “Profileren en Talentontwikkeling voor de introvert”.

In Frankwatching schrijft Joep Franssen over “De kracht van introverte ondernemers“.

 

Tegenbeweging
Wat je kon verwachten is dat er tegenbewegingen tegen die overheersing door extraverten ontstaan.
Het boek van Suzan Cain bijvoorbeeld: “Quiet, the Power of Introverts in a World that Can’t Stop Talking” vertaald als “Stil, de kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen (!)” kan je zo zien.
Zie ook mijn vorige blog (16 juni) : “Ben je introvert? Hoezo, is dat erg dan?”.

Zijn slimme mensen stil?
In Quora werd vorig jaar de vraag gesteld “Why are some very smart people so quiet?”. Een voorzet waarop een lawine van antwoorden volgde, meer dan 200 reacties. Geen ‘one liners’, niet tweet-achtige commentaren, enkele zinnen en daarmee af. Nee, hele essays, zij het korte. Bespiegelingen en observaties.

Vraag en antwoord
Quora is een platform voor kennisdeling, met vaste deelnemers. Een vraag-en-antwoord site. Een soort ‘crowdsourcing’, enigszins vergelijkbaar met Wikipedia. Al is de werkwijze anders. Bij Quora wordt een vraag gesteld (die je zelf ook kan indienen), waarop een aantal deelnemers vanuit eigen kennis en ervaring antwoorden geven.
In Wikipedia wordt door een aantal vrijwillige deskundigen aan één stuk gewerkt, dat daardoor steeds beter wordt.
Quora is in 2009 opgezet, heeft intussen in een aantal rondes $ 216 miljoen bij elkaar gesprokkeld, wordt nu op een waarde van $ 1,8 miljard getaxeerd en claimt vanaf April 2017 maandelijks 190 miljoen unieke bezoekers te hebben. Voornamelijk uit de VS en India.

Tegenaanval
Ken Ferguson opent de rij antwoorden op de bovengenoemde vraag. Een tegenaanval.
In tegenstelling tot de algemene opvatting, volgens Suzan Cain, dat introverten “untermenschen “zijn (waar zij zich tegen verzet), willen Ferguson en het merendeel van de daarop volgende inzenders aantonen dat het juist “übermenschen” zijn.

Onbekommerd kletsen
Ferguson haalt er zelfs het Dunning – Kruger effect bij om extraverten in een hoek te zetten. In het kort beschrijft dit effect dat niet zo slimme mensen hun eigen onvermogen niet in de gaten hebben en uitgebreid kunnen praten over zaken waar zij eigenlijk niet veel van af weten.

Als het je interesseert ga er dan voor zitten en neem de tijd om de antwoorden in Quora te lezen.

Omgedraaid ook?
Zou je trouwens de vraag ook kunnen omdraaien: Stille mensen zijn slim?
Misschien wel, misschien niet.
Soms wel, soms niet.

 

 

Edwin Kisman

 

Print Friendly, PDF & Email

Plaats een reactie