Het kabinet Rutte III heeft alert en adequaat gereageerd op de virusuitbraak die ons land pardoes overviel. Het zat er bovenop en liet zich niet echt verrassen. Alles is op z’n pootjes terechtgekomen. Niet omzien in wrok dus. Hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen?
Twee jaar geleden
Ongeveer twee jaar geleden, op 29 april 2020, de pandemie begon net op stoom te komen, schreef ik de column “Hoe de senangity daalt tijdens de ‘ lockdown’ “. Ik citeer hieruit het volgende.
“Tijdens het voortduren van de ‘lockdown’ daalt het welbevinden van de opgehokte burgers. Waren ze aanvankelijk ‘senang’, allengs zijn ze dat niet meer. Hun ’senangity’ daalt. Is er een goed Nederlands woord voor ‘lockdown‘? Wat dacht u van ‘onthouding‘ of ‘spertijd‘, de avondklok ? De risicogroep, onze kwetsbare oudjes zullen dat fenomeen kennen.”
“De senangity van de kettinggangers daalt. Niet van alle overigens. De verstokte ‘introvert’ geniet. Anders is het gesteld met de ‘extrovert’. Die loopt tegen de muur op. Via het plafond weer omlaag.”
“Of het gezin met twee werkende ouders in een klein appartement, midden in de stad, met vier joelende kinderen, die ook nog eens af en toe les moeten krijgen. Die situatie doet denken aan een kleine kooi met teveel ratten, die elkaar de staart afbijten.”
“Laten we hopen dat de coronaonthouding niet te lang duurt. Het moet anderzijds ook weer niet te snel ophouden. Anders steekt het virus binnen de kortste keren weer z’n kop op. En daarna weer, en dan nog een keer. Dan belanden we in een situatie van periodieke onthouding, tenzij er intussen een pil is uitgevonden. Dé Pil.”
‘Look back in satisfaction’
Het is allemaal goed gegaan Als we nu terugkijken kunnen we vaststellen dat Rutte III het eigenlijk heel goed heeft gedaan. Omzien dus zonder wrok, zelfs met tevredenheid. Het liep immers allemaal op rolletjes: de regulering van het vliegverkeer, de beschikbaarheid van vaccins, de orkestratie van het vaccineren, inclusief het overhalen van de anti-vaxers, de beschikbaarheid van deskundigen, consensus, heldere maatregelen, via uitstekende persconferenties gecommuniceerd ook naar anderstaligen en laaggeletterden.
Het vliegverkeer aan banden gelegd
Het ging goed met het vliegverkeer. Pandemieën verspreidden zich vroeger met de snelheid van een zeilschip of van een kamelenkaravaan, nu gaan ze razendsnel de wereld over, via Boeing 747’s. Vliegverkeer daarom aan banden gelegd door, internationaal, af te spreken de bezettingsgraad omlaag te brengen tot SO 5 (Seat Occupancy 5%). Dat wil zeggen ca 15 tot 20 passagiers in een Boeing 777, afhankelijk van de stoelindeling. Een economy class retour Amsterdam – Bali ging daardoor omhoog van € 750 naar € 15.000 pp. Dat de ongelijkheid in de maatschappij hierdoor vergroot werd, werd voor lief genomen.
De vaccinaties soepel verlopen
De vaccinaties, inclusief de ‘booster‘ rondes, waren uitstekend geregeld. Een uitgekiende vaccinatiestrategie werd opgezet volgens het parool van Dwight Eisenhower “Plannen zijn niets, plannen (aanpassen) is alles”. Een uitgekiende start in de achterhoede van de landenmarathon. Slim, want niets is heerlijker dan inhalen. Op weg naar de koppositie.
Vaccins in eigen beheer gemaakt
Er waren voldoende vaccins uit eigen kweek. De vaccinproductie werd genationaliseerd en vereenvoudigd door gebruik te maken van genetisch gemodificeerde koeien, de zgn mRNA koeien. Pharming had daarvoor de ‘know-how’ in huis (Stier Herman). Bood z’n octrooi aan, ‘open source’ (bedankt Pharming). Betekende meteen de grootschalige omscholing van een groot aantal veehouders. Het mes sneed aan méér dan twee kanten. Minder CO2 en NH3 uitstoot en boeren een eigentijdse job.
Anti-vaxers overgehaald
Anti-vaxers werden ook overgehaald. Het probleem met de anti-vaxers werd elegant opgelost. Er werd gezegd: ”Geen probleem. Als u ’t niet wilt, geven wij uw dosis aan iemand anders. Genoeg gegadigden”. Dat riep bij veel anti-vaxers een FOMO reactie op, Fear of Missing Out, ook bekend van de verslaving aan sociale media. Resultaat? “Geef mij toch maar m’n dosis”.
Ondersteunende deskundigen zat
Ondersteunende deskundigen waren ruim voorhanden Er waren voldoende teams van deskundigen: OMT, het Red Team, een Logistiek Team (het Defensie Team), het Green Team en nog wat andere kleuren. Ik moest denken aan Victory Boogiewoogie van Piet Mondriaan. Elke avond volop ronde tafels in TV studio’s om de dag door te nemen met nog méér deskundigen en nog méér zienswijzen. Allemaal een duit in het zakje. Ideale bronnen van wijsheid voor de onderbouwing van het kabinetsbeleid en om de kijkers klip en klaar uit te leggen hoe het zat. Geen verwarring mogelijk!
Persconferenties klip en klaar
Persconferenties waren volkomen begrijpelijk. De klare taal van de ‘persconferenties’ was voorbeeldig, elk woord werd door Irma met armgezwaai onderstreept. 17 miljoen journalisten aan de buis. Fantastisch. Iedereen begreep waar het om en over ging. Ook de anderstaligen en laaggeletterden. De avondklok werd zo aanvaardbaar gemaakt.
Avondklok aanvaardbaar
De avondklok (spertijd) werd ook aanvaardbaar gemaakt door het vuurwerkverbod voor jongeren te versoepelen. Rellen werden oogluikend toegestaan, wat ze weer minder aantrekkelijk maakten. Dat werd gecompenseerd door het kat-en-muis spel met de politie, wat zorgde voor voldoende adrenaline. Snelrecht, geen taakstraf maar strafblad, een extra ‘kick‘.
De horeca ook weer open
Zelfs de horeca werd geholpen. In opdracht van het RIVM stelden voedingswetenschappers van de WUR (Wageningen University & Research) een uitgekiend palet van voedingssupplementen samen bedoeld om het menselijk immuunsysteem te versterken. Belangrijkste ingrediënten: vitamine C en vitamine D. Op basis daarvan werden gerechten en dranken ontwikkeld, onder andere voor cocktails. Horeca ondernemingen die hiermee in zee gingen kregen het predikaat “veilig” en daarmee toestemming van het kabinet om open te gaan. Bovendien reageerden verzekeringsmaatschappijen met sponsorcontracten. Zij zagen wel wat in al die gezondheidsbevorderende maatregelen. Restaurants, terrassen, kroegen en speciale jongeren café’s lieten daar geen gras over groeien.
Kortom een eind-goed-al-goed jaar
Alles bijeengenomen is het een goed georkestreerde pandemie geworden, beter dan de Spaanse griep in 1918 en al die pandemieën daarna. Het kabinet had gelukkig de kennis uit het verleden in z’n rugzak. Sterker nog het had ervan geleerd en het toegepast. Chapeau!
Zo was het aan ’t begin van dit jaar en zo is gaat nog steeds. De tijd staat toch weer stil. Geduld!
Edwin Kisman
Ha, eindelijk eens een fijn positief bericht over het coronabeleid ; )