Onlangs kwam het boek van Rolf Dobelli uit: “Het Nieuwsdieet. Omgaan met de overload aan informatie “. Dobelli is een van mijn lievelingsauteurs. De Engelse versie kwam een week later uit: “Stop reading the news. A manifesto for a happier, calmer and wiser life”.
Aanraders, die boeken.
Bestseller
Het boek is in feite de uitwerking van één hoofdstuk uit zijn in 2013 verschenen boek “The Art of Thinking Clearly”. Een bestseller. Dat hoofdstuk verwoordde toen al zijn overtuiging: “Why You Shouldn’t Read the News”.
Information Anxiety
Eigenlijk borduurt Dobelli voort op het boek uit 1989 van Richard Saul Wurman “Information Anxiety”, dat de ondertitel had: “The breakthrough book which explains why the informatioin explosion has backfired, leaving us inundated with facts but starved for understanding”.
Begrip cruciaal
Het begrijpen van de complexe wereld. Daar gaat het om. Niet om de feiten
Wurman en Dobelli zijn het daarover eens.
Gestopt met het nieuws
Dobelli legt uit waarom hij gestopt is met het “consumeren van nieuws”.
Dat doet hij aan de hand van een groot aantal argumenten, waaronder:
* Nieuws is tijdverspilling
* Nieuws bevestigt onze misvattingen
* Nieuws versterkt de ‘hindsight bias’ en de ‘availability bias’
* Nieuws belemmert het denken
* Nieuws stimuleert het terrorisme
* Nieuws verstoort onze gemoedsrust
Zijn argumenten bevatten kernbegrippen, die hij ondermeer ontleende aan de concepten van de gedragseconoom Daniel Kahneman.
Vroegere blog
Ik heb twee jaar geleden over dit onderwerp ook een blog geschreven onder de titel: “Genoeg van het Nieuws”.
In die tijd bleek dat een toenemend aantal mensen het nieuws en de nieuwsmedia mijdde. Hoe sterk was die trend en wat was de oorzaak?
Costera Meijer van de VU Amsterdam onderzocht dat in 26 landen, samen met een collega van Oxford University. Was het een bedreigende ontwikkeling en zou het een aanpassing van de redactieformules van nieuwsmedia noodzakelijk maken?
Verklaring
De verklaring van Meijer: bedreigde wezens kiezen voor vlucht- of tot vechtgedrag. Het is de bedreigende verpakking van het nieuws, de feiten en de commentaren die tot het mijdingsgedrag leiden. (Slecht) nieuws schept onrust en kan daardoor tot depressiviteit leiden. Of, de mijders willen afstand nemen om niet mee te doen aan de hypes in de media. De “nieuwsmijders” zijn in ieder geval wars van negatieve verhalen.
Negatieve energie
Marjon Bolwijn schreef er een artikel over in de Volkskrant van 23 februari 2017. Zij interviewde drie “nieuwsmijders”. Hun gemeenschappelijke klacht was inderdaad dat ze er depressief van werden. Bovendien: wat schiet je er mee op, al die “on-tijdingen”. Ze hadden geen zin meer energie te verspillen aan al dat nieuws en die meningen “omdat je er naar van wordt”.
Koren op de molen van Dobelli.
Dobelli zegde zijn kranten en tijdschriften op, vermeed tv en radio en gooide de nieuws apps van zijn iPhone af. Dat was even moeilijk, maar zijn beloning was, na een paar jaar: helderder denken, waardevollere inzichten, betere beslissingen en veel meer beschikbare tijd. En het belangrijkste, hij had niets belangrijks gemist. Daar was hij aanvankelijk toch wel bang voor (‘Fear of Missing Out’, FOMO).
Hij besluit zijn betoog met de aansporing: ”Kick the habit – completely. Instead, read long background articles and books. Yes, nothing beats books for understanding the world”.
Edwin Kisman
Interessant, Edwin.
Nieuws is vluchtig en bovendien is er steeds meer ‘nep-nieuws’. Toch wil ik het nieuws niet mijden. Het geeft weliswaar verbrokkeld weer wat er gaande is, maar prikkelt de nieuwsgierigheid. Van nature is de mens nieuwsgierig en ik vind dit een goede eigenschap. In de dagbladen zie ik overigens steeds meer achtergrondverhalen over allerlei kwesties. Diverse series, zoals in de Volkskrant, plaatsen het nieuws in een context via interviews met mensen over ‘Zin van het bestaan’, discriminatie en andere diepliggende onderwerpen.
Dank Marco, Kon van jou als voormalig fD journalist deze reactie verwachten. Achtergrondverhalen zijn nuttig. Die geven inzicht in ontwikkelingen. Kan je lezen zonder het nieuws te volgen. Dus, niet krant opzeggen, maar alleen die verklarende artikelen lezen.
Nieuws is ook een belangrijk middel om mensen op de hoogte te houden van o.m. gevaren (oorlog, natuurrampen, epidemie), ontwikkelingen in de wetenschap, gezondheid, sport, economie en politiek. Het nieuws kan een goed instrument zijn voor een samenleving die veilig en democratisch wil zijn. Het wegstoppen van nieuws dat onwelgevallig is, is schadelijk. Dictators hebben daarvan een handje, overigens ook religieuze organisaties (zie RK kerk, Jehova’s). Machthebbers in het algemeen vrezen nieuws dat niet uit hun koker komt. Denk aan ‘klokkenluiders’.
Jij ziet het nieuws als signaal om te vluchten of te vechten. Ik heb dat minder. Rolf Dobelli kennelijk ook.
Ik zie het nieuws op sommige gebieden ook als een element tot verandering in denken. Het nieuws dat de aarde om de zon draait, is zo’n kentering in het menselijk denken, zoals ook de evolutie-theorie. Dit nieuws geeft de mens een nieuw bewustzijn van zijn wording en plaats in het universum. Het nieuws op de gebieden van astronomie, fysica, fundamentele biologie (dna) en technologie geven voor mij vreugde in in mijn bestaan. Ik ben blij dat ik soms een tipje zie omhoog gaan van de sluier van de toekomst.