Mijn knipselarchief,
nu digitaal

Kranten lees ik diagonaal. Ik scan, exploreer. Interessante stukjes markeer ik “voor later”. Bewaar ze in een knipselarchief.
Om op een rustig moment te lezen, om naderhand nog eens te gebruiken.

Uitknippen
Na het lezen knipte ik de gemarkeerde stukken uit. Uit tijdschriften scheurde ik pagina’s. Borg ze daarna op in mappen, gesorteerd op onderwerp of thema, en deed die mappen weer in dozen.
Van tijd tot tijd bekeek ik ze. Gooide dan zo’n 40% weg ( zie ook het Endowment effect) en reorganiseerde de mappen. Ik wist weer wat ik had en waar ik het kon vinden. Voor zolang het duurde. Vindbaar, toegankelijk? Betrekkelijk.

Digitaal knipselarchief
Tegenwoordig doe ik dat anders. Ik heb m’n bestaand knipselarchief doorgespit. Bijzondere, oude knipsels mochten blijven, in hun oorspronkelijke staat. De rest heb ik weggegooid vaak nadat ik ze gescand had. Ik heb daar al eens eerder over geschreven.
De scans bewaar ik in Evernote. In de ‘Cloud’, met een goede zoekmogelijkheid. Vindbaar en toegankelijk dus.

Rechtstreeks digitaal.
Goed vindbaar zijn stukken uit kranten en websites die ik rechtstreeks opsla vanuit de bron.
De kranten die ik volg hebben ieder hun eigen bewaarmogelijkheden.
* De Volkskrant – heeft doorzoekbare ‘Bladwijzers’.
* De NRC – heeft ‘Bladwijzers’ zonder zoekmogelijkheid
* het AD – heeft doorzoekbare ‘Bladwijzers’.
* Topics, met artikelen die uit een groot aantal bladen van de Persgroep komen – heeft een ‘Lees Later Knop’ en een lijst, die doorzoekbaar is zij het niet zo fijnmazig. Je kan onderwerpen volgen in een database met veel artikelen.
* Pocket – Website artikelen , pdf’s, (zoekbaar) soms ook opgeslagen in
* iBook (slecht zoekbaar)
Voor ‘externe’opslag gebruik ik naast  Evernote vaak Pocket.

Welke bron?
Met zoveel bronnen moet je wel onthouden wáár dat artikel dat je je herinnert terug te vinden is. Als je dat vergeten bent moet je alle Bladwijzers en Leeslijsten nalopen. Dat valt reuze mee. Het wordt moeilijker als je teveel kranten volgt. Een oplossing kan dan zijn een overkoepelende database te maken, bijvoorbeeld in Filemaker of Word. Die je bijwerkt tijdens je zoekacties.

Geen tijdverlies
Ik heb nu geen knipselarchief meer, vol mappen met papieren knipsels. De digitale stukjes zijn beter vindbaar. Minder tijdverlies. Dankzij moderne technologie en een ruime ‘Cloud’ .

Je kan je natuurlijk afvragen: moet je ‘t wel allemaal bewaren?

Edwin Kisman

 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie plaatsen