Huh: scheermesjes. Het icoon van de fotografie in de 20ste eeuw verkoopt scheermesjes?
Hofleverancier
Wie kent niet de filmrolletjes van Kodak. Kodachrome. 35 mm rolletjes, 36 opnamen, diafilms, 8 mm. Ik heb ze allemaal gebruikt. Kodak was mijn hofleverancier. Ik was verknocht aan TriX, de snelle zwartwit film. Ontwikkelen, vergroten en afdrukken. Langzaam het beeld zien opkomen in de ontwikkelaar. In de donkere kamer op de bovenste verdieping van het kantoor van de Stichting Uitgeverij Sigma Chemie. In de Riouwstraat in Den Haag. De ‘roaring seventies’.
Sigma Chemie de uitgever oa van Chemisch Weekblad, Tijdschrift voor Natuurkunde en NCI het blad van de Nederlandse Vereniging van de Chemische Industrie. Leverancier van chemiekaternen aan de Nieuwe Rotterdamse Courant.
Vroege digitale camera
Kodak, het icoon van de fotografie nu in de scheermesjes? Waardoor is het misgegaan?
Door de opkomst van de digitale fotografie? Niet per se.
Al in 1976 ontwikkelde Steven Sasson voor Eastman Kodak een digitale camera. Daar werd echter niets mee gedaan. Kodak was bang voor kannibalisering van zijn film- en papieractiviteiten. Ze waren wel zo slim die vinding links en rechts te octrooieren.
Ze gingen dus op dezelfde weg voort. Raakten ‘uit focus’ zoals dat met een tijdschrift ook kan gebeuren. Blad en lezer groeien uit elkaar.
Zelfgenoegzaam en arrogant
Kodak was marktleider. Maar ging te laat digitaal. Bleef ‘Oldskool’. Ontwikkelde later wel allerlei digitale camera’s zowel ‘still’ als video maar kon z’n concurrenten niet bijbenen, laat staan inhalen. De doodsklap kwam door de snelle ontwikkeling van de altijd-bij-de-hand camera, de smartphone. Géén extra camera meer nodig. Geen behoefte meer aan prints.
Kodak probeerde nog het APS systeem, maar daar zat intussen ook niemand meer op te wachten. Vereiste bovendien andere (Kodak) apparatuur waar ontwikkellabs geen behoefte aan hadden.
Waardoor is ‘t mis gegaan? Door de zelfgenoegzaamheid, arrogantie en zelfoverschatting van een zichzelf onaantastbaar achtende marktleider. Mentale instellingen die bijvoorbeeld ook een superieure sportploeg kan opbreken.
Faillisement
In 2012 werd het faillisement van de Eastman Kodak Company (ECK) aangevraagd. Daarbij bleek dat het Britse Kodak Pension Plan (KPP) de grootste crediteur was met een claim van $ 2,84 miljard. Een gedeeltelijke oplossing van het probleem was de oprichting in het Verenigd Koninkrijk van het bedrijf Kodak Alaris, waarin de meeste activiteiten van ECK werden onderbracht. Het pensioenfonds werd overgehaald Kodak Alaris te kopen voor $ 325 miljoen. Een deel van de claim werd daarmee weggestreept.
Een belangrijke ‘asset’ van Kodak Alaris is het recht om produkten te verkopen onder de sterke Kodak merknaam. Die licentie is verhandelbaar, inclusief het logo, zoals ook de vele Kodak octrooien.
De strategie veranderde. De focus kwam te liggen op de goed renderende royalties. De minder renderende producties werden zo veel mogelijk afgestoten.
Scheermesjes
Begin vorige maand werd bekend gemaakt dat de de papier- en fotochemieactiviteiten verkocht zijn aan een Chinese handelsondernemening Sino Promise Holdings, een groot distributiebedrijf dat opereert in China en Zuid Oost Azië.
Het bedrijf koopt produkten in en laat ook maken, met name in China. Het heeft contacten met zo’n 8000 ‘retailers’ in zijn werkgebied. Vermarkt een groot aantal produkten waarop een Kodak logo wordt geplakt. Vandaar die Kodak scheermesjes.
Medicijngrondstoffen
Vorige week werd bekend dat ECK de farmacie in gaat. Een in de schoot geworpen ‘opportunity’. Dankzij een injectie van Donald Trump, een fan van hydroxychloroquine. Een lening van $ 765 miljoen voor het maken van grondstoffen voor medicijnen. “Ha”, zal het pensioenfonds hebben gedacht.
De lening valt onder de defensiewet en is bedoeld om de VS minder afhankelijk te maken van het buitenland, met name China. Een andere grote producent, India, lijkt minder bedreigend.
Daarvoor zet ECK een farmaceutische divisie op, waarschijnlijk in de thuisbasis Rochester. De onderneming beschikt daar nog over voldoende grond om een fabriek op te bouwen en heeft waarschijnlijk nog de nodige know-how om een chemische produktie op te tuigen. Om grondstoffen voor medicijnen te maken, want geneesmiddelen en vaccins in elkaar zetten is “quite another ball game”. Zou ECK dat willen doen dan moet zij een farmaceut opkopen. Zoals Galapagos? In dat geval moet Donald wel diep in z’n buidel tasten, want Onno Stolpe laat zich niet zomaar kopen.
Op het bericht van de deal schoot de slapende koers van Kodak omhoog van $ 2,62 naar $ 40 even zelfs $ 60.
Insider trading
Een saillant detail is dat de CEO van ECK, Jim Continenza, die al maanden met de overheid had onderhandeld, eind juni 46.373 aandelen had gekocht voor gemiddeld $ 2,23. Bovendien kreeg hij enkele dagen vóór de bekendmaking van de deal, op 27 juli, nog eens 1,75 miljoen opties ECK. Niels Koerts (IEX.Beleggersdesk) schrijft dan ook in de nieuwsbrief van IEX: “De ophef is enorm”.
Deal opgeschort
Die heeft er toe geleid dat de overheidspartij, de “US International Development Finance Corporation”, DFC, de federale ontwikkelingsbank, afgelopen vrijdag 6 augustus de deal “on hold” heeft gezet. In afwachting van een onderzoek naar de beschuldigingen van “insider trading”
Eerder had de “Securities and Exchange Commission“, de SEC, al gekeken naar de manier waarop Kodak de deal met de overheid openbaar had gemaakt. De daaropvolgende dagen schoot de koers omhoog. Afgelopen vrijdag, na het besluit van DFC, sloot de koers op $ 14,88.
Het is duidelijk dat de beschuldigingen een grote teleurstelling zijn voor Peter Navarro, de economische adviseur van het Witte Huis. Zie zijn Tweet.
Het muisje heeft nog een staartje
Na SEC en DFC komen ook benadeelde aandeelhouders in actie. Vertegenwoordigd door Bragar Eagle & Squire.
Op 14 augustus kondigde BES het volgende aan:
Er hebben inmiddels nog 6 andere advocatenfirma’s oproepen gedaan om benadeelden te verzamelen voor een ‘ Class Action Lawsuit’.
Een PR fout van Kodak lijkt achteraf een goede zet. Onbewust. Chris Carose schrijft hierover in Forbes van 16 aug 2020.
Edwin Kisman
Revival?
Volgens sommige bronnen is analoge fotografie weer helemaal terug van weggeweest. Net als het vinyl. Die boot zal Eastman Kodak ook wel weer missen.
@Edwin: je optekening van hetgeen bij Kodak is gebeurd, betreft vooral een flink stuk historie. Ik ben het zeker met je eens dat het bedrijf diverse zaken heeft ‘gemist’. Je hebt in je artikel zelf ook de PhotoCD gemist, een digitale technologie met veelbelovende digitale compressietechnieken, waardoor beelden multichannel ingezet zou kunnen worden. Het ontbrak Kodak aan de juiste marketing dit product op juiste wijze in de markt te zetten.
Toch is het niet zo dat Kodak historie zou zijn. Het bedrijf heeft zeker de consumentenmarkt grotendeels achter zich gelaten. Maar in talloze professionele segmenten speelt Kodak een flinke rol. Niet in de laatste plaats in diverse high-end print segmenten.
Neemt niet weg dat de koersstabiliteit van het bedrijf de laatste tijd ver te zoeken is. Na de afgelopen turbulente maand zal de koers wel weer tot rust komen op een paar dollar. En dus een totale waarde tussen de 750-800 miljoen dollar. Toch nog best aardig om in diverse segmenten te kunnen overleven, met een beetje marketing geluk of hulp…….
@Peter. Kodak Alaris heeft nog een breed produktenpakket zie https://www.kodakalaris.com/. Ze schijnen zich wel te willen terugtrekken uit de operationele activiteiten (produktie) ten gunste van de beter renderende verkoop van kennis en van de lease van het nog steeds sterke merk.