De duistere kanten van crypto’s

Naast de achtbaan die zij berijden hebben crypto’s nog een aantal  kanten, die ze vooralsnog voer voor avonturiers maken. Als belegging uiterst riskant. Alleen renderend als je er bovenop zit. Bliksemsnel kopen en verkopen en genoegen nemen met 10% winst. De andere kanten zijn niet alleen avontuurlijk, maar ook duister: energieverbruik, transactiesnelheid, verslaving en diefstal, ondanks de veel geprezen veiligheid.
Kortom, er is nog heel wat werk aan de winkel om de crypto’s te maken tot méér dan een speeltje voor gokkers, speculanten en avonturiers.
Een van de conclusies uit een CNBC interview op 10 januari 2018 met Warren Buffett was volgens Dr. David Kass : “Bitcoin will have a bad ending. Buffett would buy 5-year puts on cryptocurrencies”.

Crypto’s in Nederland
Eind vorige week publiceerde de AFM (Autoriteit Financiële Markten) een rapport over het gebruik van crypto’s in Nederland.

Het rapport is gebaseerd op een onderzoek onder 885 bezitters van crypto’s. De AFM heeft het bewust niet over cryptocurrencies omdat zij in haar ogen niet de functies van geld vervullen en dus geen valuta zijn.

Er bestaan op dit moment naar schatting méér dan 1300 crypto’s. Een overzicht van de 100 met de hoogste marktkapitalisatie (de Bitcoin nog steeds bovenaan) is te vinden op Coinmarketcap: ” Top 100 Cryptocurrencies by Market Capitalization”. Een actuele analyse van Rakesh Upadhyay is te vinden op Cointelegraph.

Snelle groei
In september 2017 waren er nog 135.000 Nederlandse huishoudens met investeringen in crypto’s in januari 2018 was dat aantal gestegen tot 490.000, met meerdere investeerders per huishouden zodat het totaal aan personen 580.000 was. Ruim eenderde (35 procent) van de respondenten is in het vierde kwartaal 2017 ingestapt. In de periode jan-feb 2018 was 18 procent ingestapt, hoewel de koers toen tot € 5.000 zakte, wat overigens niet tot paniekverkopen heeft geleid. Mede omdat het gros van de geïnvesteerde bedragen klein is (minder dan € 1.000) en er nauwelijks met geleend geld wordt gewerkt.

Motieven
Het belangrijkste motief om in de cryptomarkt te stappen is (snel) geld verdienen. Dat drijft mogelijk vooral de late instappers die hun portefeuille vaak meer dan 10 keer per dag bekijken. De lage rente die banken geven (0,01 procent), nieuwsgierigheid en FOMO (Fear Of Missing Out) spelen ook een rol. FOMO vooral in het vierde kwartaal 2017 toen de koers van de Bitcoin in korte tijd spectaculair tot bijna € 20.000 steeg.

Klassieke bubbel
De AFM waarschuwt voortdurend voor de risico’s van crypto’s. Die waarschuwingen blijken minder doorgekomen te zijn bij kwetsbare groepen, diegenen die in de problemen zouden komen als de waarde van hun portefeuille zou instorten. De gemiddelde cryptoinvesteerder is jong (38 jaar) en heeft geen ervaring met andere beleggingen (60-70 procent). Op grond van het hoge percentage late instappers doet het rapport de uitspraak (weer een waarschuwing) “Deze dynamiek lijkt te passen bij het beeld dat de ‘cryptokoorts’ is toegeslagen en er een klassieke bubbel is ontstaan”. Op Howmuch.net is een visualisatie te vinden van grote bubbels uit het verleden.
Madelon Vos op 7 augustus in IEX.NL over de recente daling van de bitcoin met 14%: “Prijsanalyse bitcoin: Geen reden tot paniek“.

Energieverbruik
Naast het speculatieve karakter, vergelijkingen met een pyramidespel worden af en toe gemaakt, hebben de crypto’s nog meer duistere kanten. Een belangrijke is het energieverbruik. Wouter van Noort & Erik van der Walle schreven daarover in de NRC van 26 december 2017, onder de titel “ Bizar energieverbruik bitcoin lijkt onhoudbaar ”. “Je kunt je huis isoleren en led-lampen installeren, maar als je bitcoins koopt slurp je alsnog energie. Bitcoin verbruikt meer stroom dan hele landen. Waar zijn we nou helemaal mee bézig?
Een tegengeluid komt van Jeroen Rijnbout 13 maart 2018 in Bitcoin.nl
“Is energieverbruik van Bitcoin verspild”? Een van zijn argumenten is dat de huidige overcapaciteit ontstaan door het installeren van energiecentrales nu gebruikt kan worden. Win-win zoals hij schrijft.

Bron: Howmuch.net

Transactiesnelheid:VISA nog de snelste
Wat de transactiesnelheid betreft wint VISA het volgens Valuewalk nog met een ruime bootlengte van de crypto’s. Ripple is daaronder nog de snelste. Ook hiervan een visualisatie op Howmuch.net.

Verslaving
Een andere duistere kant is dat het werken met crypto’s verslavend kan zijn. Er is enkele maanden geleden  in Schotland een verslavingskliniek voor cryptoverslaafden opgezet in Castle Craig Hospital. Volgens Chris Burn één van de therapeuten daar is het hoge risico en de volatiliteit van de crypto’s aantrekkelijk voor mensen die verslaafd zijn aan gokken. De verslaafden zijn alleen maar bezig met het bijhouden van de koersbewegingen.
Alex Lubben beschrijft dat in VICENews van 30 maart 2018 “Bitcoin addiction is now a thing that hospitals treat

Diefstal
Tenslotte als laatste duistere kant: criminaliteit. Begin januari werd $ 530 mln gestolen van Coincheck (Japan) als gevolg waarvan twee bitcoin beurzen naderhand werden gesloten. Een artikel daarover van Joseph Young in Cointelegraph van 27 jan 2018 “$530 Mln in XEM Stolen From Coincheck Can be traced, NEM Confirms”. William Suberg beschrijft in Cointelegraph van 29 maart 2018 de daaropvolgende sluiting van twee Bitcoin beurzen “Japan: 2 Bitcoin Exchanges Choose Shutdown over Regulatory Compliance”. In juli is al $ 71,5 mln gestolen. Lees het artikel hierover in Howmuch.net: “The Speed of Crypto Hacks is Picking Up: This Month Alone Thieves Stole $71.5M”. Het artikel relativeert: wat is $ 71,5 mln op een totale marktkapitalisatie van crypto’s van $ 423 miljard.
Lees tenslotte het stuk van David Gilbert in VICENews van 19 maart 2018. “Criminals are racing to cash out their Bitcoin. Here’s how they are doing it”. Een recent voorbeeld is de Bitnextfast megafraude waarover het AD van 4 augustus bericht. Eén hebberige speculant (pleonasme?) had € 600.000 ingelegd! Foetsie.

Een tijdschrift?
Of het zin heeft een Nederlands tijdschrift over bitcoins op te zetten, zoals ik begin januari suggereerde? Naast de bestaande beleggingsbladen?
Hoewel 580.000 crypto bezitters een aantrekkelijke markt lijkt gaat het om jonge (38 jaar) onervaren beleggers, waarvan 70% minder dan 1.000 investeert. Intussen is ook de goldrush even gestopt. Geen nieuw blad dus.
Bovendien blijken er al een aantal online media te bestaan.

Ik noem er een paar:
Bitcoinmagazine.nl
Bitcoin.nl
Coinmarketcap
Valuewalk

Dus Googelen maar, of goochelen (met crypto’s).

Edwin Kisman

1

Print Friendly, PDF & Email

Plaats een reactie