Computerperikelen, welke en hoe te voorkomen?

‘n Open deur: de computer is niet weg te denken uit de moderne maatschappij en zeker niet uit de uitgeverij. Het is echter wel een hulpmiddel met af en toe kuren. Bij een nieuwe computer heb je daar geen weet van. De problemen slaan later toe.
“Vernieuwing” is het sleutelbegrip. Evenals “onderhoud”.

Wat kunnen die perikelen zijn?
* De computer is te oud (32 bits ipv 64). Er kunnen geen nieuwe of vernieuwde apps op geïnstalleerd worden. Dat kan vervelend zijn.
* De computer is te nieuw. Er kunnen geen oude apps op draaien. Dat is lastig als je documenten aangemaakt heb met een oude app.
* De opslagcapaciteit is niet toereikend of loopt tegen z’n grens aan. Als dat gebeurt kan de computer uitval van functies gaan vertonen.

Hoewel deze problemen met name betrekking hebbe op Apple computers, komen zij in grote trekken ook bij andere computers voor.
Ik heb eerder aandacht besteed aan diskettes, gegevensdragers, die niet meer te lezen waren (‘Help, ik kan mijn floppy niet meer lezen’) en aan een computer die het opgaf (‘Help, m’n computer is gecrashed’). Ik vat deze blogs nog even samen.

Het floppy perikel
In ‘Help, ik kan mijn floppy niet meer lezen’ schreef ik:
“Ik vond een floppy disk met een etiket “Repositionering Chemische Courant”. Was er nieuwsgierig naar. Maar hoe kan ik ‘m lezen? Ik heb geen floppy disk lezer meer. Ik heb bovendien het programma MacWrite niet meer waarin ik het rapport geschreven heb”. Einde verhaal dus? Zoeken naar prints?

Les geleerd
“Veel later ben ik wijzer geworden. Ik heb laptops bewaard met apps, die ik nu nog kan gebruiken. Ook VHS en Betamax recorders waarop ik oude banden kan afspelen en een filmprojector voor (super) acht mm Kodak films (waarvan ik overigens een groot aantal heb laten digitaliseren).

Bijhouden
Als je slim bent converteer je belangrijke documenten van tijd tot tijd op nieuwe media in eigentijdse applicaties. Maar ja, denk je daar altijd aan? En heb je daar zin in en tijd voor? Er zijn overigens formats, zoals pdf en jpg, die redelijk bestand zijn tegen de tand des tijds.

In ‘Help, m’n computer is gecrashed schreef ik:
“Computer aan. Het welkom klinkt, maar het scherm blijft zwart. Ik wacht even, ‘t komt zo wel. Niet, dus. Ik trek de stekker er even uit, ‘resetten’. Start nogmaals. Maar ‘t heeft geen effect. iMac gecrashed, nu al voor de tweede keer binnen een half jaar”.
Het grootste probleem is dat ik toen en nu ook weer veel documenten op het bureaublad had staan. Ik heb niets geleerd van de eerste crash. Ik heb de laatste tijd geen backups gemaakt op een losse schijf. Het backup programma Time Machine, dat regelmatig gewijzigde versies van documenten opslaat is ideaal daarvoor. Als je het aansluit.

Archiefkast in the cloud.
Mijn documenten gaan sinds kort zo snel mogelijk in archieven in the cloud, in Dropbox. Mijn internet archiefkast? Wil je er goed gebruik van kunnen maken dat heb je een efficiënt terugvindsysteem nodig. Elk document krijgt een naamkaartje ( een ‘tag’) waardoor het, afhankelijk van de verfijning van de ‘tagging’, binnen een oogwenk gevonden kan worden”.
Intussen is mijn desktop helemaal leeg. Opgeruimder dan opgeruimd. Een heel rustig gevoel.

Schijf is vol
Een ander fenomeen dat zich na verloop van tijd voordeed was het vol raken van de opslagschijf. Een interne (draaiende) hard disk of een SSD (Solid State Drive). Dat kan betekenen dat bepaalde functies van de computer beginnen uit te vallen. Remedie: opruimen, als dat nog niet gebeurd was, en de opslagruimte uitbreiden. Documenten verplaatsen naar een externe harde schijf of SSD. Of naar de ‘cloud’. Mijn Dropbox biedt ruimte aan 2 Tb. Voorlopig genoeg.

Onderhoud
Onderhoud van je computer is belangrijk. Enkele suggesties
1. Ruim je ‘desktop’ op. Verzamel eventueel alle folders in één folder op het bureaublad. De computer werkt sneller.
2. Breng liever je documenten over naar folders in Dropbox. Zorg voor een duidelijke hiërarchie in die folders.
3. Zorg voor goede ‘tagging’van documenten die in Dropbox zet, zodat ze snel terug te vinden zijn.
4. Leer te leven met verouderde apps en ken hun beperkingen.
5. Bekijk regelmatig of documenten die gemaakt zijn met apps die tegen hun houdbaarheidsdatum aanlopen overgezet moeten worden naar een nieuwere app.
6. Voorlopig heeft de pdf (Portable Document Format) heel wat vernieuwingen overleefd. Zet Word documenten over naar pdf. Terugzetten is nog mogelijk.

Voorkom afval
Als je dit onderhoud heb gepleegd en je bent er niet echt mee opgeschoten, koop dan een nieuwe computer. Pas dan en niet eerder.
Voorkom overbodige afval in onze Groene Wereld.

Edwin Kisman

 

Print Friendly, PDF & Email
2

Plaats een reactie