Hoe start je een autobiografie en hoe werk je ‘m af? In twee vorige columns “Een autobiografie? Begin er tijdig aan” (23 sep 2021) en “Autobiografie, een nuttig hulpmiddel” (11 mei 2022) heb ik al de motieven benadrukt om een biografie te schrijven en ook het belang van het tijdig eraan beginnen. Tijdig beginnen vanwege het risico van de opdrogende “bronnen”. Dat zijn zowel je eigen herinneringen als die van anderen, met name je naasten.
Maand: juli 2022
SCAMPER, een ‘to-do list’ voor innovatie
Innovatie is zelden het resultaat van een ‘eureka’ moment. Het gros van de innovaties is gebaseerd op ideeën en produkten van anderen. Doorontwikkelingen.
Daarvoor bestaat een systematische aanpak. SCAMPER. In een enkel geval is een ‘innovatie’ een regelrechte kopie van een (onbeschermd) bestaand product. Plagiaat. Octrooibescherming moet dat, indien mogelijk, voorkomen
Communicatie Centrum: directe dialoog tussen wetenschapper en publiek
Er komt een Nationaal Centrum voor Communicatie over Wetenschap (NCCW). Minister Robbert Dijkgraaf kondigde dat eind mei aan. Wat zo’n centrum zou moeten zijn, was nog niet helemaal bekend. Wel het feit dat er in de komende tien jaar ruim tien miljoen euro beschikbaar voor is. De vraag is: wat wil je voor één miljoen per jaar en wat kan je?
Een toefje ambtelijke ongehoorzaamheid zou heel wat ellende besparen
Er zou in de ambtelijke wereld wat meer ongehoorzaamheid moeten zijn. Geoorloofde ongehoorzaamheid. Kritiek van binnenuit, tijdige bijsturing van beleid. Dat komt de soepelheid van ambtelijke processen ten goede en voorkomt pijnlijke flaters.