De kwaliteitsdraaimolen

De Vitruviusman van da Vinci

Het maken van een goed blad kost geld. Het overeind houden ervan ook. Zeker in tijden van concurrentie tussen print en online. Veel “fysieke” bladen trekken commercieel aan het kortste eind. Oplages krimpen. Doorgaans is het antwoord daarop: kosten verlagen. Snijden in redactionele budgetten. Redacties afslanken tot “rompredacties”, terzijde gestaan door free-lancers, al dan niet redelijk betaald.
Zo wordt de neerwaartse spiraal ingezet, die eindigt met het overlijden van het blad of verkoop aan een handige zakenman, die minder affiniteit heeft met het uitgeven dan met euro’s, die er het laatste sap weet uit te persen.

 

Anders
Kan het anders?
Zeker. Door kwaliteit te bieden. Kwaliteit en uniciteit die door de lezers en adverteerders als zodanig wordt ervaren.
Daarvoor heb je een redactioneel budget nodig dat voldoende is om je doelstelling te bereiken. Geld dat je als blad zelf moet verdienen.

Meer lezen

Stress? Een vol hoofd? Hoe maak je ’t leeg ?

Propvol geheugen.

Stress kost economie bijna 3 miljard”, de kop op een bericht in de Volkskrant van 12 november. TNO en het CBS hebben dat berekend. Werkstress is de oorzaak van ruim eenderde van het ziekteverzuim. Wat zijn oorzaken van stress, naast sociodigitale druk,  en wat kan je er aan doen?

Moet je veel onthouden? Loopt op een gegeven moment je hoofd (te) vol? Ontsnappen acties aan je aandacht? Sta je onder druk, ben je “gestressed”? Gewoon minder hooi op je vork nemen! Niet mogelijk?

OK, dan moet je een extern geheugen inschakelen. Je aandachtspunten daarheen verplaatsen. Exporteren naar papier, naar je computer, naar de ‘cloud’. “Hik spik spouw. Ik geef de hik aan jou”.
Jij bent er vanaf als je je gedachte ook helemaal los laat. Dumpen in de “trash”.
Uit je volle hoofd zetten en helemaal vertrouwen op dat externe geheugen, dat je op elk moment kan raadplegen. Ziezo, weer ruimte in je hoofd. Zorgen, zeurende gedachten zijn ook notoire bezetters van  geheugenruimte. Is iets gebeurd en kan je er niets meer aan doen, hup de ” trash” in. Niet langer over zeiken. Je hoofd leegmaken, “brainpurge“.

 

Meer lezen

Weerstand tegen verandering. Wat doe je er tegen?

Tussen slapen en waken. Mijn brainstorm moment. Een fantastisch idee gezaaid.
Ik sudder wat na, en werk mijn idee uit. Ik weet ‘t.
Ga ’t meteen als voorstel inbrengen in de ochtendvergadering.

Goed idee
Zelfsturende teams! Heb er een stuk over gelezen, “Iedereen agile, zo gemakkelijk is dat nog niet” van Joris Kooiman in de NRC van 28 aug. Ik ben gewaarschuwd maar het lijkt me voor onze organisatie heel goed te kunnen werken.

 

Meer lezen