2018: verrassende ontwikkelingen

2018 was een jaar met ‘veel reuring in de tent’; vooral positief! Er verschijnen veel nieuwe vaktijdschriften, en uitgevers weten elkaar te vinden als er titels of titelpakketten kunnen worden overgenomen. Er ontstaat zelfs een nieuwe uitgeverij! Ook andere overnames zijn spraakmakend! Meer in het overzicht hieronder.

NIEUW

NWST NeWSTories vond weer een doelgroep in het ‘groene segment’

‘Echt’ nieuwe vakbladen worden dit jaar geïntroduceerd door de vakuitgeverijen Business Content Media, NWST NeWSTories, Sanders Vakinformatie en Shelflife Media.

Business Content Media—sinds december 2017—lanceert in drie maanden, vier nieuwe vaktijdschriften: Beauty Professional, Bedding Business, Home Deco Business en Vloeren Business. NWST NeWSTories lanceert aan het begin van het jaar De Hovenier. Sanders Vakinformatie, TuinVak, en Shelflife Media laat het eerste nummer van Supermarkt.team, een vaktijdschrift voor winkelvloermedewerkers, het licht zien.

Uitgeverij AgriPers voegt sinds eind van het jaar de thematische special Nieuwe Oogst Extra toe—als aparte bijlage—aan de hoofdtitel Nieuwe Oogst.

de Vereniging van Registercontrollers kan niet zonder een vaktijdschrift

De Vereniging van Registercontrollers (VRC) lanceert het eerste nummer van We are finance, bestemd voor professionals in financieel management. Na het uiteenvallen van de samenwerking tussen VRC en de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA), dat ten koste ging van het tijdschrift MCA (Management Control & Accounting), ontstond bij de VRC de behoefte aan een nieuw vakmedium.

Andere verenigingen die een mooi vakblad voor ogen hebben met een gefundeerde inhoudelijke opzet, zijn de beroepsverenigingen AiNB (Associatie van Interieurarchitecten; België) en BNI (Beroepsvereniging van Nederlandse Interieurarchitecten). Dit doel brengt de twee verenigingen bij elkaar, en tot de uitgave van NOOK, tijdschrift over interieurarchitectuur.

NIEUW VAN OUD

More than Drinks!, de nieuwe naam voor Ad Fundum

Adformatie, naamgever van de Adformatie Groep (onderdeel van de Sijthoff Media Groep) leent zijn naam aan een nieuw lijvig maandblad, dat ontstaat uit de samenvoeging van Adformatie, Tijdschrift voor Communicatie, en het Tijdschrift voor Marketing. “We zien dat de vakgebieden vervlechten”, zegt hoofdredacteur Susanne van Nierop in februari over de samenvoeging.

nog een (branche)vereniging, UNETO-VNI, die een nieuw vaktijdschrift uitbrengt

More than Drinks! is het oude—sinds 1992—Ad Fundum dat door Vakbladen.com van een nieuwe naam voorzien werd.

Het door UNETO-VNI gelanceerde E&W Installatietechniek, is de voortzetting van de vaktijdschriften Elektro & ICT en Klimaat & Sanitair. Het is bedoeld voor het management van installatiebedrijven in de door Elektro & ICT en Klimaat & Sanitair bediende sectoren.

OVERNAMES

Opvallend was zeker de overname in april van Uitgeverij De Tijdstroom (verder: De Tijdstroom) door Boom Uitgevers Amsterdam (verder: Boom). Boom heeft een sterk fonds opgebouwd voor doelgroepen binnen de geestelijke gezondheidszorg. De Tijdstroom is een medisch wetenschappelijke uitgeverij die zich richt op wetenschap en professionals (in opleiding) in de gezondheidszorg. Door de fusie wordt de positie van De Tijdstroom versterkt, met name op het terrein van elektronisch uitgeven en marketing en verkoop. De Tijdstroom zal blijven uitgeven onder de eigen naam.

Misset Uitgeverij

De verrassing van het jaar werd bereid door Derk Haank, Luc van Os en Cor Jan Willig. Dit drietal neemt een pakket agrarische vakinformatie over, waaronder het vaktijdschrift Boerderij, van Reed Business. Het pakket verschijnt bij Reed Business onder de ‘imprint’ Proagrica. Het door Haank, Willig en Van Os opgerichte bedrijf Doorakkeren (what’s in a name), krijgt een meerderheidsbelang in de eveneens nieuw opgerichte onderneming Misset Uitgeverij; Reed Business krijgt in Misset Uitgeverij een minderheidsbelang.

Meer overnames

Rendement Uitgeverij, een onderdeel van Springer Nature, neemt de uitgeefactiviteiten over van Euroforum, dat onder de naam Fiscaal up to Date negen vaktijdschriften aanbood: Balans, Beloning & Belasting, Douane Update, Fiscaal Praktijkblad, Fiscaal up to Date, Fiscoloog, Huurrecht, Juridisch up to Date, en Over de Grens. Naast de folio-uitgaven verschijnen bij de titels pockets en online databases. Marnix Hoogerwerf, algemeen directeur van Rendement Uitgeverij, vindt dat de titels een aanvulling zijn op, en een verbreding betekenen voor het titelpakket van zijn uitgeverij. De uitgeverij richt zich onder andere op fiscalisten en juristen.

Halverwege het jaar neemt Vakbladen.com het portal Automatie | PMA over van de APR Media Groep. Het portal bestaat uit een vaktijdschrift en verschillende digitale componenten, waaronder een app. Automatie | PMA handelt over industriële automatisering in Nederland en België.

Het vaktijdschrift Schoolfacilities verhuist van Wolters Uitgeverij, naar Bouwstenen voor Sociaal. Schoolfacilities, dat aanvankelijk niet meer pretentie had dan een blad te zijn voor conciërges, is, sinds de start in 1983, gegroeid tot een vaktijdschrift over bedrijfsvoering in het onderwijs. Het bevat informatie over onder andere (leerlingen)administratie, audiovisuele- en digitale (ICT) hulpmiddelen, catering, energiegebruik en hygiëne. ‘Wolters’, in de naam van de uitgeverij, verwijst naar Frits Wolters.

GPmedia neemt Meat&Co. over van Copray Media & Communicatie. Copray Media & Communicatie staakte de uitgave van Meat&Co. in juni van dit jaar.

In het najaar koopt Acquire Publishing het platform Duurzaam Gebouwd van Wietse Walinga. Op de website duurzaamgebouwd.nl wordt toegelicht dat Duurzaam Gebouwd uitbreiding zocht in sectoren die overlappen met de bouw- en vastgoedsector, zoals de sectoren mobiliteit en openbare ruimte. Acquire Publishing, op haar beurt, zocht naar versterking voor haar cluster Bouw & Infra. Naast Duurzaam Gebouwd voert Acquire Publishing titels als: BouwCirculair, Stedebouw & Architectuur, Straatbeeld en Verkeerskunde.

De Alkmaarse uitgeverij Stip Media, neemt Boekblad en Mediafacts over uit de boedel van Pubmedia uit Bunnik, de uitgeverij die eind februari failliet ging.

Mybusinessmedia

De hiervoor genoemde vaktijdschriften Boekblad en Mediafacts behoorden ooit tot het fonds van Mybusinessmedia. Die uitgeverij heeft het ook in 2018 niet makkelijk. Bij iedere verkoop klinkt steevast dat de uitgeverij zich daardoor beter op de ‘core business’ kan richten. Dat mag zo zijn—ik kan dat niet beoordelen—maar wat ik zie is dat die ‘core’ steeds smaller wordt.

Zo neemt ProMedia Group de maritieme, en ‘automotive’ merken over van Mybusinessmedia. Het gaat om de vaktijdschriften Schuttevaer, SWZ Maritime en Automobiel Management, de website Vaart.nl—naast de websites van de genoemde vakmedia—en Driving Business (events en boeken).

Prelum Uitgevers neemt Klik, vaktijdschrift voor de verstandelijk gehandicaptenzorg, over van Mybusinessmedia.

Bijna op het eind van het jaar maken de Eisma Media Groep en Mybusinessmedia bekend dat Het Houtblad vanaf het nieuwe jaar een uitgave zal zijn van de Eisma Media Groep. Naast het vaktijdschrift, zullen ook de bijbehorende website, de digitale nieuwsbrief en het evenement Houtdag worden overgenomen. Als reden voor de verkoop geeft Mybusinessmedia aan dat Het Houtblad niet is ingebed in een cluster van gelijksoortige (bouw)vaktijdschriften. Dat zal bij Eisma Bouwmedia—in welks fonds Het Houtblad zal worden opgenomen—wél het geval zijn: vorige maand verkocht Vakbladen.com het vaktijdschrift Houtwereld aan Eisma Media Groep.

NIEUWE UITGEVERIJ

Als Mybusinessmedia de modevakbladen Textilia, Schoenvisie en Bengels verkoopt, ontstaat een nieuwe uitgeverij: Afdeling M. De nieuwe uitgeverij is opgericht door Kim Pereira en Anne Wesselman, tot voor kort respectievelijk brandmanager en salesmanager binnen de business unit Fashion van Mybusinessmedia. Mybusinessmedia verkoopt de fashion titels om zich volledig te kunnen concentreren op haar portfolio rond technische clusters, waaronder maak- en voedingsindustrie en scheepvaart.

SAMEN STERKER

TvZ Tijdschrift voor Verpleegkundigen bundelt de krachten met het Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice (EBP), in die zin dat EBP ophoudt te bestaan, en opgaat in TvZ. Beide vaktijdschriften worden uitgegeven door Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Nature.

Bij ManagementMedia verschijnt in oktober het laatste nummer van Graficus. Vanaf november zal Graficus—samen met Publish en PrintMatters—opgenomen worden in Printmatters, eveneens een uitgave van ManagementMedia. Het eerste nummer van Graficus verscheen ruim honderd jaar geleden (1917). In het artikel ‘En we noemen hem … Printmatters’, in het laatste nummer van Graficus, wordt over de nieuwe naam van het samengestelde blad, onder andere, het volgende gezegd: “Deze titel is minder gedateerd en het actuele en breed dragende woord print brengt de hele community bij elkaar.”

GESTOPT

Hiervoor werd al vermeld dat de volgende vaktijdschriften in 2018 gestopt werden:

  • Adfundum;
  • Elektro & ICT;
  • Graficus;
  • Klimaat & Sanitair;
  • MCA (Management Control & Accounting);
  • Publish;
  • Tijdschrift voor Communicatie;
  • Tijdschrift voor Evidence Based Practice (EBP);
  • Tijdschrift voor Marketing;

Daarbij komt nog Transfer, vaktijdschrift over internationalisering in het hoger onderwijs, waarvan het laatste nummer in december verscheen. Transfer was een uitgave van Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs. Het eerste nummer van Transfer verscheen in 1994. Nuffic heeft besloten het debat over internationalisering liever online voort te willen zetten, en niet meer onder de vlag van het onafhankelijke Transfer.

FAILLISSEMENTEN

Eind februari verklaart de rechtbank Midden-Nederland Pubmedia uit Bunnik failliet. PubMedia is onder andere de uitgeverij van Boekblad en Mediafacts. Begin april wordt bekend gemaakt dat de Alkmaarse uitgeverij Stip Media, Boekblad en Mediafacts overneemt uit de failliete boedel van Pubmedia.

Halverwege het jaar verklaart de rechtbank in Den Haag uitgeverij FenceWorks failliet. FenceWorks dateert van 10 juli 2008, en heeft dus net niet de tien jaar vol gemaakt. Enkele maanden voor het faillissement nam Vakbladen.com al vier titels over van FenceWorks. Het gaat om: AppWorks, CloudWorks, DatacenterWorks en Infosecurity.nl.

Om dit vervelende onderdeel positief af te sluiten: de website villamedia.nl meldt in maart dat het in december 2017 gefailleerde F&L Publishing met 37 medewerkers en 9 merken is doorgestart. De naam waaronder is doorgestart—F&L Media—was al eerder bekend.

VAN ONLINE NAAR PRINT

Het online vaktijdschrift TankPro.nl van uitgeverij ProMedia Group krijgt ook een papieren variant: TankPro magazine. Het vaktijdschrift wordt verstuurd aan exploitanten van benzinestations; in jargon: ondernemers in de ‘petrol- en carwash’-branche.

Heb ik iets gemist? Laat me dat dan weten!

— gerelateerde posts

— credits

voor deze post werd, onder andere, gebruik gemaakt van de volgende bronnen: accountant.nl; agf.nl; bni.nl; bua.nl; businesscontentmedia.nl; duurzaamgebouwd.nl; faillissementsdossier.nl; Financieele Dagblad; graficus.nl; houtblad.nl; inct.nl; klik.org; meat-co.nl; nursing.nl; omroepgelderland.nl; ovpro.nl; punt.avans.nl; Retriever medianieuws; schildersvak.nl; schoolfacilities.nl; vakbladen.com; Vakpersmuseum; villamedia.nl; vrc.nl

Print Friendly, PDF & Email

Plaats een reactie