Het convenant tussen redactie en lezer

Handshake

De ‘mission statement’ is de moeder van alle redactionele hulpmiddelen.
Het is een convenant tussen redactie en lezer. Een document waarmee dagelijks gewerkt moet worden. Hoe maak je het en waarvoor is het te gebruiken?

Als je een redactie vraagt om de functie en doelstelling van hun (online) blad te omschrijven, krijg je in negen van de tien gevallen evenveel antwoorden als er redacteuren zijn. Vaak omdat daarover niets op schrift staat, of omdat de omschrijving ongebruikt in een la van de hoofdredacteur ligt.

Debbie Bates drukt zich wat plastischer uit: “Why are so many magazines being published “in the dark” without a mission statement? It’s just like driving with a bag over your head”.

Meer lezen

Mobiel werken: de moderne nomade

Alles in de Cloud

Mobiel werken wordt in een adem genoemd met moderne communicatie. Internet, mobiele telefoon. Het betekent altijd en overal kunnen werken.

Discussies gaan vaak over de onveiligheid van mobiel werken.
Maar hoe groot is de kans dat een “conculega” jouw computer laat ‘hacken’ om jouw kostbare gegevens te bemachtigen? Jouw data voor die fantastische primeur? Niet zo groot. Misschien loop je risico als je een grote corruptiezaak op het spoor bent waar mega partijen bij betrokken zijn. Het risico is evenredig aan het belang.

Financiële data, betaalgegevens, pin codes, dat is  andere koek.

Meer lezen

Nieuwe generatie auteurs vraagt om duurzame boeken

'Ik zal verborgen zijn' van Eline Rosenhart. ISBN: 9789029721066
Duurzaam boek

Schrijfster Eline Rosenhart (21) presenteerde op 3 maart 2015 haar nieuwste historische roman ‘Ik zal verborgen zijn’. Het is een bijzonder boek, zowel qua inhoud als qua verschijningsvorm. De auteur eiste nadrukkelijk van de uitgever dat het boek duurzaam geproduceerd zou worden.

Ik zal verborgen zijn is een boek met meerdere verhaallijnen. Centraal staan twee Joodse vrouwen met dezelfde naam, die strijden voor een volk dat wordt bedreigd in zijn bestaan. De ene Hadassah vlucht na de Kristallnacht (1938) vanuit Duitsland naar Nederland en raakt betrokken bij het verzet. De andere Hadassah leeft in het oude Perzië en wordt koningin. Ook zij riskeert haar leven voor haar volk. Onderwerpen als antisemitisme, ‘mensch’ zijn, bovenmenselijke moed en een God die zich verbergt, komen uitgebreid aan de orde. Tot zover voor wat de inhoud van het boek betreft.

Meer lezen