Verkoop Automatisering Gids: BIM Media in delen verkocht

Bim Media—de dochter van Sdu Uitgevers waarin alle niet tot de kernactiviteiten  (van de Franse moeder Éditions Lefebvre Sarrut) behorende uitgeefactiviteiten zijn ondergebracht—zal waarschijnlijk in delen verkocht worden. Dat mag worden afgeleid uit de recente verkoop van Automatisering Gids—één van de ‘kroonjuwelen’ van BIM Media— aan de Sijthoff Media Groep.
Andere sterke merken van BIM Media zijn: Cobouw, De Architect en Vastgoedmarkt. Op de onderwijs- en managementmarkt is de imprint Academic Service een belangrijke speler. In totaal huisvest de uitgeverij ongeveer veertien multimediale titels/merken.

Lang werd gehoopt dat de uitgeverij in zijn geheel verkocht zou kunnen worden. Dat na twee jaar zoeken—Éditions Lefebvre Sarrut nam begin 2013 de aandelen Sdu Uitgevers over van AAC Capital Partners en Allianz Capital Partners—geen koper gevonden is mag niet verbazen; afgezien van het ongunstige economische tij en de veranderde focus van de grote (Nederlandse) uitgeefconcerns, is de omvang van BIM Media voor Nederlandse begrippen fors te noemen. De combinatie van deze factoren maakt het aantal overnamekandidaten praktisch nihil. Sijthoff zal daarom in financiële zin een uitstekende deal met BIM media gesloten hebben.

Kansen voor kleinere uitgeverijen
De genoemde sterke merken—en hun makers—zullen waarschijnlijk snel een nieuw onderdak vinden.
Ook lijkt het aannemelijk dat een aantal kleinere titels door middel van buy outs verzelfstandigd zal worden. Daarmee zullen nieuwe, kleine uitgeverijen ontstaan die nieuwe werkgelegenheid creëren. Makers die altijd al ‘dichter op het vuur wilden zitten’ dan bij een grote uitgeverij mogelijk is, grijpen daarom deze gelegenheid aan om hun wens in vervulling te laten gaan.
Eind van dit jaar zal BIM Media uit het medialandschap verdwenen zijn, zo is de verwachting.

Eric Ravestijn
LinkedIn         

Een eerder blog over BIM Media (“BIM Media: hapklare brok, maar voor wie?”) verscheen in juli 2013, vlak na de oprichting van de uitgeverij.

Ik was jong, dan wil je wel wat

Zonder ervaring

Ik was 26. Studeerde nog scheikunde aan de UvA, toen ik van Harald Christern, een van de twee directeuren van Misset, de vraag kreeg. “Wij hebben een tijdschrift, Chemische Courant. Dat loopt niet. Kan jij met een voorstel komen voor verandering?”.

Ik hield van uitdagingen, dus ik zei ja. Zonder enige aarzeling en zonder enige ervaring. Ja, ik was een jaar roeiverslaggever van het Algemeen Handelsblad geweest, had als tekenaar in de redactie van Folia Civitatis gezeten, tekende cartoons en studeerde chemie. Misschien was het die mix waarop ik vertrouwde. Harald waarschijnlijk ook.

Ik analyseerde het blad en zijn concurrentie en presenteerde na 4 maanden een rapport, inclusief een nieuwe formule. “OK” zei de directie, “het ziet er niet slecht uit. Ga het maar uitvoeren”.
Wie kaatst kan de bal verwachten.

Meer lezen

Als de tijd voor verandering komt; Early Warning System ‘Verzelfstandigen’

Welke signalen?

In september van het vorige jaar verzelfstandigde het vaktijdschrift Varkens—sinds 1935, toen het gelanceerd werd als ledenblad van de vereniging het Nederlands Varkensstamboek. Verzelfstandiging wil in dit geval zeggen: eigenaar/uitgeverij de Coöperatie Pigture Group bood de hoofdredacteur de mogelijkheid het blad voor eigen rekening en risico—neem ik aan—voort te zetten.
Zij mag nu de concurrentie voortzetten met de foliouitgaven Pig Business van uitgeverij Agrio, en Varkenshouderij (vakdeel van Boerderij) van Reed Business. In digitale vorm is er ook nog VarkensNET van AgriConnect, een initiatief van Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) Noord en de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB).
Het bericht trok mijn aandacht. Wat ik me afvroeg is hoe zo’n verzelfstandiging zich voltrekt; wat gaat eraan vooraf; welke signalen duiden op een verminderde belangstelling vanuit het overkoepelende bedrijf voor het vaktijdschrift waaraan jij met hart en ziel werkt?  Ik zou daarvan een checklist willen maken.
“De snel veranderende ontwikkelingen in informatievoorziening en de rol die media daarin kunnen spelen vragen naast feeling met de branche om specialistische kennis van het uitgeefvak, media, strategieën en businessmodellen. Dit behoort niet tot de core-business van Coöperatie Pigture Group”, heet het in de nieuwsberichten rond de overname. Een prachtige volzin.

Meer lezen

Geef mee als een judoka: Overleven in een nieuw medialandschap

“De helft van alle managers klaagt dat zij een teveel aan informatie te verwerken krijgen. Dit gevoegd bij het toch al stress-gevoelige bestaan van managers kan leiden tot een slechte gezondheid. Dit blijkt uit het internationaal onderzoek ‘Dying for Information?’ dat gisteren is gepubliceerd.”

Gisteren gepubliceerd?
Nee, het citaat komt uit de NRC van 15 oktober 1996.

Meer lezen

In een etmaal zitten maar 24 uur

Tijdsbesteding in het nieuwe medialandschap

Aanstaande vrijdag publiceer ik op deze plaats mijn tweede blog.

Eigenlijk was Eric aan de beurt, maar hij was plotseling verhinderd.
Niet erg, want nu heb ik een vrije week tegoed.

Ik ga door op mijn thema “overleven in een nieuw medialandschap” en heb wat overlevingssuggesties, in het bijzonder voor de  kleinere uitgeverijen.

Want dat is de primaire doelgroep van ons blog.

Op de doelstelling ervan (de ‘mission statement’) kom ik later terug.

Meer lezen