Het Blad bij NRC redesigned, waarom?

Het Blad in een nieuwe jas, met nieuwe inhoud

Zaterdag 2 februari: Het Blad bij NRC onderging een redesign.
Hoofdredacteur Peter Vandermeersch licht toe:
“Dat maandblad zit vanaf vandaag in een nieuw jasje. We namen afscheid van het ‘glossy’ papier en maakten het blad wat handzamer en wat dikker.”

Ik ben al een hele tijd een digitale lezer van NRC en heb Het Blad niet eerder gezien noch in handen gehad. Voorbehouden aan de print-versie-lezers?
Ik kan dus het verschil niet aanvoelen tussen glossy en niet glossy, tussen dunner en dikker. En of Het Blad van nu handzamer is of niet. Die papierwijziging kan ook te maken hebben met de problemen op de papiermarkt. Zie “Het papier is op, vlucht naar ‘full digital’”

Stevige longreads
Vandermeersch over de vernieuwde content:
“We besloten te gaan voor enkele klassieke maar steengoede journalistieke vormen: voortaan krijgt u elke maand in de eerste helft van Het Blad een dubbelinterview, een stevige ‘longread’ en een bijzonder fotoverhaal.”
Zitten de huidige lezers  in een krantenomgeving echt op longreads van 10-11 pagina’s te wachten? Ik niet. Maar ik ben maar één van de vele (digitale) lezers.

Uit focus?
Waarom deze redesign of misschien wel herpositionering?
Vandermeersch: “Doen we dit om ‘nieuwe’ lezers te bereiken? Niet echt. Voor de adverteerders? Ook niet. We doen dit gewoon voor u, de lezer van NRC Weekend. Gewoon, omdat wij samen met u zo van fijne journalistiek houden”.
Was Het oude Blad uit focus geraakt?
Willen ze de huidige lezers verrassen en willen ze (toch eigenlijk wel) ook nieuwe aantrekken?
Ze lopen wel het risico huidige lezers van zich te vervreemden

Redesign: ‘cold turkey’ of geleidelijk?
Als je eenmaal tot een redesign heb besloten, om welke reden dan ook, dan blijft nog de vraag: ‘cold turkey’ of geleidelijk. Geef je de huidige lezers de gelegenheid om aan de nieuwe vorm en inhoud te wennen en de redactie aan het nieuwe proces? Of, pats boem, verrassingsaanval, overval, slikken of stikken?

Lezersonderzoek, panels en ervaring opgeslagen in het onbewuste van redacteuren, ‘gut feeling’? Je zal nooit precies weten wat de juiste keuze is. “The proof of the pudding is in the eating”.
Dus afwachten maar hoe de huidige lezers reageren en, of de nieuwe vorm als een magneet op nieuwe lezers werkt.
Succes Peter Vandermeersch  en uw team.

Edwin Kisman

Print Friendly, PDF & Email
10

Plaats een reactie