Beslissen en kiezen,
’n teerling werpen?

2016 TeerlingLaten we het beslissen over aan een dobbelsteen? Werpen we een teerling?

Zal Advocatenblad op die manier zijn overgegaan van Sdu naar Boom, en het Rijssens Nieuwsblad en het Hellendoorns Nieuwsblad van BDU naar De Persgroep?

Vast niet. Ze pasten niet meer in het pakket van de ene en wel in dat van de andere. Logisch toch? Een verschil in overhead, die een kwakkelende exploitatie net boven water kan trekken. Een nieuw tehuis, nieuw élan en het voornemen er iets moois van te maken. Niet onbelangrijke verschillen. Frisse moed.

Lees verder

Print Friendly

Scriptie schrijven volgens Umberto Eco

1977_Umberto EcoUmberto Eco overleed op vrijdag 19 februari op 84 jarige leeftijd. In de necrologieën die wereldwijd verschenen worden de zeven vaak lijvige romans die hij schreef en een aantal essays opgesomd, waarvan de bekendste zijn: De Naam van de Roos (1980) en  De Slinger van Foucault (1988).

Minder bekend is waarschijnlijk zijn ‘how to do’ boek  “Hoe schrijf ik een scriptie “(zonder vraagteken ) uit zijn pre-roman tijd (1977). Umberto Eco verwierf in Italië grote bekendheid met deze handleiding. Ik ben de gelukkige bezitter van een exemplaar, in het Nederlands uitgegeven door Bert Bakker (1992).

Tijd voor een herdruk?

Verder schreef hij: Wat Spiegels Betreft (1985), Europa en de Volmaakte Taal (1993), Het Eiland van de Vorige Dag en Zes Wandelingen door Fictieve Bossen (1994), Over Literatuur (2002), De Geschiedenis van de Schoonheid (2004), De Geschiedenis van de Lelijkheid en De Betovering van Lijsten (2007), De Begraafplaats van Praag (2010), De Geschiedenis van Imaginaire Landen en Plaatsen (2013) en Het Nulnummer (2015).

Edwin Kisman

Print Friendly

Overbodige functies in de uitgeverij

ExitIn mijn vorige blog heb ik de toekomst van de uitgeverij verkend, tot 2042.
Ik vroeg met toen af hoe je op de ontwikkelingen had kunnen anticiperen.
Laten we eens naar het verleden kijken, hoewel gebeurtenissen uit het verleden geen garantie zijn voor zicht op de toekomst.

Lees verder

Print Friendly