Een tijdschrift over bitcoins?

De berichtgeving over cryptomunten beleeft een enorme hausse. De informatie is echter zeer verspreid. Kranten, radio, televisie en tijdschriften buitelen over elkaar heen.
Eén enkel medium waarin je alle actualiteiten kan vinden ontbreekt in Nederland.
Wel bestaat al sinds 2012 het Amerikaanse “Bitcoin Magazine”.

Is er behoefte aan een Nederlands tijdschrift op dit gebied? Of een online platform, dat ingangen biedt naar andere bronnen?
Kan het maken daarvan een uitdaging zijn voor een Nederlandse uitgever ?

De hype
In mijn blog van 13 september 2017 over nieuwe ontwikkelingen die ik niet kan of wil volgen schreef ik:
“Maar Blockchain en Bitcoin? Die laat ik nu links liggen.
Hoewel, als ik vanuit m’n ooghoek kijk, ik heb wel een kans gemist. Mezelf misschien toch geschaad?
Bitcoin Januari 2013 koers $ 13, vorige week $ 4.680.
Misschien moet ik mijn filter bijstellen en sommige zaken toch wel in de gaten houden. Als ik in januari 2013 $ 1.300 had geïnvesteerd, had ik vorige week $ 468.000 kunnen ‘cashen’. So what? “
In december 2017 kwam de koers even boven de $ 20.000.

Stalen zenuwen
Wat een scepticus en daarna ‘verslaafde’ doormaakte beschrijft Daan Heerma van Voss goed in zijn artikel “Boy in the Bubble” in de Volkskrant van 3 jan 2018, pag V5 ev.
Hij maakt mee wat een aandelenbezitter of optiebelegger meemaakt, maar dan in extreme mate. De volatiliteit van de bitcoin en ook van andere cryptomunten ( er zijn er 919, waaronder de ethereum, de ripple en de monero) is dusdanig dat je stalen zenuwen moet hebben om je digitale bezit te volgen en te beschermen. Daan komt er uiteindelijk achter dat de aloude zegswijzen in effectenland ook hier werken: “Je moet stil zitten als je geschoren wordt” en “Je moet niet proberen een vallend mes op te vangen”. Hij verkoopt niet in paniek en behoudt zijn bezit.
Bij degenen die naast de buit grijpen speelt ‘loss aversion’ (tegenzin om afscheid te nemen van je bezit) een belangrijke rol, aldus de gedragspsycholoog Daniel Kahneman .

Een tijdschrift of platform?
De bitcoin is, volgens de Amerikaanse econoom en Nobelprijswinnaar (2013) Robert Shiller het beste voorbeeld van een zeepbel.
Als dat niet zo is, heeft het dan zin om naast ‘BitCoin Magazine’ een Nederlands tijdschrift over de bitcoin op te zetten? Als de hype over is en de run  stapvoets gaat of tot stilstand komt, taant de belangstelling en zal het opzetten weinig kansrijk zijn.
Stel de belangstelling blijft groot. Er is dan ruimte voor het tijdschrift of platform ‘ByteCoin’.
Wil je zoiets opzetten dan zou je moeten beginnen met het formuleren van een “mission statement”.

De mission statement van ByteCoin
Je vraagt je allereerst af (1) waarom je zo’n blad of platform zou opzetten en vervolgens: (2) wat ga ik maken ? (3) voor wie ga ik het maken? (4) wat is de functie van het blad voor die doelgroep? (5) hoe ga ik het maken? Content, redactie, vorm (geving), frequentie etc

De doelgroepen
Mogelijke doelgroepen zijn.
* De ‘ miners‘ die betaald worden per gedolven bitcoin, waaruit ze hun apparatuur en andere investeringen en de energiekosten moeten terugverdienen.
* De ‘early adaptors’ , de bezitters van het eerste uur die handenwrijvend de bitcoins in hun electronische ‘wallets’ koesteren.
* De instappers , jongeren die met hun tijd mee willen gaan, en andere speculanten.
* Financiële instellingen die zo langzamerhand ook een ‘fear of missing out’, bekend van de sociale media, beginnen te voelen.
* Toezichthouders die niet naderhand het verwijt willen krijgen dat ze niet gewaarschuwd hebben.
* Regeringen die cryptovaluta aan banden willen leggen, omdat zij er een gevaar in zien voor hun huidige systemen of juist regeringen die willen gaan ‘minen’ en ‘hacken’ om hun staatskas te vullen.

Welke functie?
De functie van het tijdschrift zou zijn, het bieden van een overzicht over allerlei facetten van de bitcoin en overige cryptovaluta en de ontwikkelingen ervan in het bijzonder met een focus op het maken van rendement.

In welke vorm?
Het hoe? zou een beschrijving van een blad kunnen zijn, print of online. Een alternatief zou een online platform zijn die ingangen biedt naar alle online informatie.
Tenslotte verdiep je je in het ‘businessmodel’ (verdienmodel). De kans is groot dat de doelgroep voor een goed produkt wel wat wil betalen.
De belangrijkste vraag is echter: gaat de ‘goldrush’ nog even door? Als dat het geval is dan ligt er een interessant project klaar om gedolven te worden.
Als uitgever kan je zo aan de bitcoin verdienen net als de producenten van de ‘hardware’ die de ‘miners‘ nodig hebben.
Maar pas op, om met dezelfde Kahneman te spreken: “Investors need to stop believing they can know the future”.
Dat geldt zowel voor de bitcoin als voor ByteCoin.

Edwin Kisman

Wie meer wil weten over het mechanisme van de bitcoin kan zich verdiepen in het artikel uit 2008 van de grondlegger(s) Satoshi Nakamoto.

2008 Satoshi Nakamoto

Print Friendly, PDF & Email

Plaats een reactie