2021 het afkickjaar. Van FOMO naar NMRB

Dry January. Een ‘mindset’, die oversloeg van alcohol op vlees, heeft nu ook de sociale media bereikt.
Eén dag ‘offline’. Afgelopen zondag (10 januari) werd een Dry Sunday voor al die meiden van het tijdschrift LINDA.meiden, die meededen aan de actie van het blad #IKGAOFFLINE.

Een goed initiatief. Eén dag lang het mobieltje in de la. Misschien komt er voor hen ooit een Dry Januari. Of een Dry Year, zoals Bram van Montfoort die acht jaar geleden één jaar offline ging en er een (dag)boek over schreef.
Dry Forever is het intussen voor die Blonde Kuif die ophitste tot geweld en nu z’n Tweets moet missen. Voor hem ook Dry January voor z’n Facebook en Insta. Even rust voor z’n regerende vingers. Apple, Google en Amazon hebben het alternatief Parler uit hun app-stores gehaald. Kuif moet even geduld hebben tot z’n eigen platform gebouwd is. Waarna de ledenwerving weer kan beginnen. Op naar 88 miljoen Proud Boys. ‘To make America Great Again. Which will be a hell of a job’.
Voer intussen voor meninghebbers. Discussies over vrije meningsuiting, over Big Tech en Democratie, over moreel en commercie.

Leven in een bubble
Het initiatief van LINDA.meiden speelt in op een groeiend ongenoegen onder een groeiende groep over de verstikkende en onontkoombare werking van de sociale media. Je kan medelijden hebben met die arme zieltjes die leven in de greep van het Fear of Missing Out (FOMO) syndroom. Die leven in een bubbel van mooier, beter, interessanter, meer, groter, grandiozer, was-ik-maar-zoals, of toch-maar-laten-zien-dat-ik-even-goed ben…. Opgedoft, gephotoshopt. Uiteindelijk met een IK als resultaat, dat ver afstaat van de werkelijkheid.

Verslaving
Een tijdverslindende verslaving? Zeker. Verloren tijd, achteraf spijt? Zeker, maar niet als je verder niets anders te doen hebt. En als je verslaafd bent, zie je dan maar van je ketens te ontdoen. Verslaving betekent afhankelijkheid. Dat kan frustrerend zijn.

Techno afhankelijkheid
De digitale wereld kent nog een ander soort afhankelijkheid. Die van de technologie. Apparatuur, infrastructuur, het internet. Die afhankelijkheid kan ook frustreren. Storing van het internet, te langzaam internet, geen bereik. Een provider die niet thuis geeft. Apparatuur die het af laat weten. Verouderde software. Verouderde apparatuur die geen nieuwe software accepteert. Documenten die niet meer te openen zijn omdat de software ontbreekt. Weg documenten. Kodak had daar 20 jaar geleden al een oplossing voor: microfilm. Met een garantie tot 2034.

Afkicken hoe?
Wat als je van je verslaving af wilt?
Offline gaan kost moeite. Niet meer chatten, niet mee showen op Insta, niet meer netsurfen, WhatsAppen, FaceBooken, Tweeten of FaceTimen.
Afkicken hoe? Transformeer in kleine stappen van FOMO naar JOMO (Joy of Missing Out) en NOMO (No Mobile). In kleine stappen terug van je dagelijkse 18 uur schermtijd naar 3 uur: 1 uur na het ontbijt, 1 uur na de lunch en 1 uur na het diner. Dat structureert meteen je eetmomenten, een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Verstandig tijdens deze lockdown en de volgende.

Beperken
Beperk je uitgaande signalen (je eigen communicatie), zoek gericht en verdwaal niet tijdens het zoeken (surfen). Scherm je af voor binnenkomende signalen. Aan wat geweest is kan je niets veranderen, aan wat komen gaat nog wel.
Ruil je 10.000 volgers in voor 6 echte vrienden en vriendinnen. Fac2face zodra het weer kan. FaceQualityTime.

Nostalgie?
Of ga terug naar papier en potlood, of misschien een mooie Visconti vulpen, naar de Underwoord schrijfmachine met drie vellen ingedraaid, waartussen carbonpapier, naar een handgeschreven brief, vóór 17.00 uur gepost, aangetekend als je bezwaar maakt tegen een boete, naar je zwart bakelieten telefoon met draaischijf.

Vrijgekomen tijd
En wat ga je doen met de tijd die vrijkomt? Besteed het niet aan het nieuws en vermijd vooral al die borreltafels na het journaal, waar de ene na de andere expert opdraaft om zijn mening te geven en de kijker in verwarring achter te laten. Plaatsvervangende kabinetten in een strategische slalom.
Die experts, zij varen wel bij de corona, net als de supermarkten, bezorgdiensten en webwinkels.

Lezen, veel lezen
Wat dan wel? Ga gewoon lezen, veel lezen. Vooral boeken.
In het bijzonder romans. Zo leer je het leven kennen.
Schakel over van FOMO naar NMRB (No Mobile, Read Books)

Edwin Kisman

Leeslijst, aanbevolen blogs

Twitter bestaat binnenkort niet meer 6 feb 2016

Genoeg van het nieuws! 17 maart 2017

Op Nieuwsdieet, mijd het nieuws 23 jan 2020 Montfoort

Help, ik kan mijn floppy niet lezen 3 jun 2016

Help, m’n computer is gecrashed 20 sep 2016

Het papier is op, vlucht naar ‘full digital’ 14 mei 2018

Mijn knipselarchief, nu digitaal 27 jul 2018

Computerperikelen, welke en hoe te voorkomen? 3 sep 2020

Die experts, ze zeggen maar wat 5 aug 2020

Nepnieuws en ‘deepfakes’. Reproductiegetal voorlopig niet onder de 1. 16 nov 2020

Print Friendly, PDF & Email
12

4 gedachten over “2021 het afkickjaar. Van FOMO naar NMRB

Plaats een reactie