Gebruik liever gekleurde hoeden

5-hatsDe vergadering begint precies om 10.00 uur. Om de tafel een bont gezelschap. Eén externe, de rest allemaal van uitgeverij ‘Moneywise’. Het is de eerste bijeenkomst van de projectgroep ‘blockchain’. De directie, die weinig van dit onderwerp weet, verwacht veel van de groep te leren. Het is daarom belangrijk dat de communicatie tijdens de vergadering vlekkeloos verloopt. Gelukkig kent iedereen elkaars persoonlijkheidsstijl, uitgedrukt in kleuren volgens de methode van Insights Discovery. Iedereen houdt rekening met de persoonlijkheid van anderen, communicatie optimaal. Empathy galore!

Meer lezen

Chart junk. Hoezo?

Edward Tufte, een van de ‘data visualizers’ van het eerste uur, hield op 24 november een lezing op de Universiteit Twente, onder de titel ‘The Thinking Eye – Presenting Data and Information’.
Hij was in Nederland ter gelegenheid van een eredoctoraat dat hem de volgende dag werd verleend. Tufte, een analytisch denker, schreef diverse boeken over het visualiseren van “kwantitatieve” informatie.

Meer lezen

Het ‘Endowment effect’ staat opruimen in de weg

endowment
Endowment, soort zelfoverschatting

Opruimen is een uitdaging. Een belemmering is het ‘Endowment effect’, dat overwonnen moet  worden.

Dit is het vierde en laatste blog over mijn verhuizing die nu vier weken achter me ligt. Ik heb eerder het verhuizen gekenschetst als een megaklus. Het is meer dan dat, het is een ‘disruptie’, een ontwrichting, die echter ook kansen biedt.

Meer lezen