RELX: Elsevier? What's in a name?

My Ideas - 22Het volgende is een fragment uit ‘125 jaar Misset’ een jubileumuitgave uit 1998 ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van (Uitgeversmaatschappij C.) Misset.

“De fusie met Bonaventura had tot gevolg dat Misset opging in de nieuwe combinatie Elsevier bedrijfsinformatie. […] Veel bedroefde reacties kwamen daar niet op. Toch kon oud-algemeen directeur Voors het niet laten om zijn ongenoegen te uiten: “Ik vind het onbegrijpelijk dat Misset als sterk merk is ingeruild voor een ander merk. Misset was toch een keurmerk dat stond voor degelijke en betrouwbare informatie.” Directeur Haank reageerde er nuchterder op: “We leveren een sterk merk in voor een nog sterker merk.”

Het sterke merk ‘Elsevier bedrijfsinformatie’, op zijn beurt, werd later (2001) ingewisseld voor ‘Reed Business’ al dan niet met de toevoeging ‘Information’. ‘Degelijk’ en ‘betrouwbaar’ passen nog steeds bij de informatieproducten die in Doetinchem en elders binnen RELX—de nieuwe naam van Reed Elsevier—gemaakt worden. Maar de écht leidende begrippen hebben al een aantal decennia vooral te maken met winstgevendheid, aandeelhouders en beurskoers.

Meer lezen

iPad Pro & Apple Pencil: een grote sprong voorwaarts

ProPennetje_uitsnedeBegin van dit jaar schreef ik over hulpmiddelen voor uitgeverijen: redactiesoftware en mobiel werken.

Een mooie aanvulling hierop vormt de komst van de iPad Pro en zijn satelliet de Apple Pencil, die ik hierna de Pro en het Pennetje zal noemen. De combinatie van beide noem ik Duo.

Vanaf 11 november was het Duo in Nederland verkrijgbaar. Twee weken later kreeg ik ’m, van mijn zoon Daan.
Een nuttig hulpmiddel voor de creatievelingen (‘creators’)  in de uitgeverij.

Meer lezen

Advocatenblad: orde op zaken

Advocatenblad
Machtsstrijd binnen de Nederlandse Orde van Advocaten met de zeggenschap over de redactionele inhoud van het prestigieuze Advocatenblad als inzet (illustratie: Edwin Kisman)

Begin oktober werd bekend dat het Advocatenblad met ingang van 1 januari 2016 verhuist van Sdu Uitgevers (verder: ‘Sdu’) naar Boom Juridische uitgevers (verder: ‘Boom’).

Het bericht roept bij mij een aantal vragen op, waarvan de ‘waarom-vraag’ het hardst om de voorrang vecht. Wat ik mij verder afvraag is hoe zo’n verhuizing tot stand komt: wie nam het initiatief; werd er een ‘pitch’ uitgeschreven, en stond die open voor alle uitgeverijen of voor een select gezelschap. Dan nog onwetend van wat ik verderop in dit verhaal vertel, begin ik met een e-mail aan Sdu

Meer lezen

Footprint Petrochem een aantal maten kleiner

PetrochemErik Timmermans, directeur van het Informatiecentrum Papier en Karton schreef een artikel waarin hij vertelt hoe het vaktijdschrift Petrochem zijn footprint—de belasting van het milieu door de productie van het tijdschrift—met veertig procent wist te verminderen.

Petrochem is een uitgave van Industrielinqs pers en platform (verder: Industrielinqs) dat ook de uitgeverij is van de vaktitels: iMaintain, Duurzaam Geproduceerd en Utilities. Directeur/uitgever van/bij Industrielinqs is Wim Raaijen.

Omdat in het verhaal van Erik de achtergronden bij de keuzes die de uitgever maakte wat onderbelicht blijven, stelden wij Wim een aantal aanvullende vragen.

Meer lezen