Mijn favoriete redactiesoftware

Tools
Pen of iPad

Een portable, een laptop ‘avant la lettre’. Mooie design. Kwam ’m later nog eens tegen in een vitrine van Boymans van Beuningen.

Na een Teleac cursus ‘basic’ programmeren schafte ik begin jaren tachtig m’n eerste Mac aan, een ‘Plusje’, nog zonder diskette, met een intern geheugen van 16 Kb (!). Wat een vooruitgang.

Ik had nog net de Lisa gemist, maar na die Plus, heb ik vrijwel alle modellen van Apple gehad, inclusief de Newton.

Tegenwoordig werk ik op een iMac (2008), een MacBookAir (2013) en een iPad (2014).

Meer lezen

Kansen op Bali

Wie in het verleden land in Indonesie heeft gekocht en daarop een huis heeft gebouwd, loopt de kans zijn bezit binnenkort genationaliseerd te zien. Buitenlanders zijn volgens de grondwet niet gerechtigd Indonesische grond te bezitten. Minister Ferry Mursyidan Baldan kondigt zojuist een onderzoek aan naar de deugdelijkheid van de constructies en documenten, waarmee het bezit, via stromannen, doorgaans werd vastgelegd. Ontsnappen is mogelijk als je met een Indonesische vrouw bent getrouwd, die dan het bezit verwerft. De kans is echter ook groot dat de stroman, binnenkort de daadwerkelijke eigenaar wordt.

Sweeping

Enkele jaren geleden werd het wereldje van Nederlandse onderwijsstichtingen op Bali opgeschrikt door een „sweeping” Vanuit Jakarta. Een speciale Ministriële commissie, waar een goede vriendin van me in zat, onderzocht een lijst van meer dan honderd van dergelijke stichtingen. Verdachte kenmerken:

Meer lezen

Over het herschikken en ordenen van je gedachten

Sorteren en verbanden leggen

Stel je voor je hebt in je “brainstorm moment” een aantal ideeën gekregen. Kris kras, associatief. Je bent uit je halfdroom ontwaakt, je hebt gedouched en je bent klaar om iets met die ideeën te doen. Je bekijkt je notities. Losse flodders.

Hoe orden je die chaos?

Gedachten vastleggen
In eerste instantie met een ‘mind map’, waarmee je vrij letterlijk je gedachten in kaart brengt. Vanuit het centrum, je onderwerp, associatief naar buiten groeiend, uitwaaierend vastleggen.
Het mooie ervan is de associatie, die verzonken gedachten weer terughaalt. Ik kom daar in een volgend blog op terug.

Meer lezen

Nieuwe doelgroepen

‘Alweer een nieuw blad’, zult u wellicht op het eerste gezicht zeggen. Dat lees ik in het redactioneel van het eerste nummer van Landbouwmechanisatie. 64 jaar later opent hoofdredacteur Herman Suichies het eerste editorial van MedZ met: ‘Alweer een nieuw medisch blad’, hoor ik u denken. Beide redacties lijken zich haast te verontschuldigen voor het resultaat van hun arbeid: zij vonden een nieuwe doelgroep en publiceerden vervolgens vakinformatie voor die doelgroep.

Nieuwe doelgroepen:
Landbouwmechanisatie, MedZ en
Tijdschrift voor Curatoren

Meer lezen

De Ideeënfabriek of het ‘brainstorm moment’

Tussen slapen en waken

‘s Ochtends wakker worden, half slapend, half wakend. Een toestand van volledige ontspanning. Mijn ‘brainstorm moment’.

Gedachten borrelen door een luikje uit mijn onbewuste naar boven. Associaties.
Ik zie ze komen. Ik moet ze snel vastleggen, want ze zijn zo weer verdwenen. Terug naar het onbewuste of zomaar opgelost.

Ik schiet een paar steekwoorden op een stukje papier dat naast me ligt. Ik moet duidelijk schrijven. Met blokletters, anders denk ik later:’hé, wat was dat ook alweer?’

Meer lezen

Binnenlands Bestuur: Trendsettende restyling

Een restyling. Daarvan heb ik al heel wat resultaten mogen zien. Vandaag krijg ik het gerestylde Binnenlands Bestuur in handen, tegenwoordig een uitgave van de Sijthoff Media Groep. Ik zoek naar de datum op de cover en daar staat toch echt ‘februari 2015’. Waarom ziet dit vaktijdschrift er dan niet uit als ‘2015’? Op de cover een zwart-witfoto van Rob van Gijzel, de burgemeester van Eindhoven, met daarboven de masthead in steunkleur. De masthead vermeld voluit, in groene kapitalen met schreef, over twee regels, ‘Binnenlands Bestuur’. Daar weer boven, tegen de bovenrand,  drie ankeilers van belangrijke artikelen in het tijdschrift.  “Wat is dit”, denk ik als ik voorbij de eerste drie advertentiepagina’s ben. Ik kijk dan naar het redactioneel en het colofon, weer op een pagina die oogt als ‘zwart-wit met steunkleur’. De foto van de redacteur die het redactioneel voor haar rekening neemt op zeer bescheiden formaat.

De cartoon op pagina negen is de eerste illustratie die wat groter uitvalt; wel een halve pagina! Ah, daar is Rob van Gijzel weer, maar dit keer een kleurenfoto op een hele pagina─maar niet aflopend. De foto wordt ook nog aangesneden door zijn CV. De foto is dezelfde als van de voorpagina. Waarom dan de kleurenversie van deze foto niet op de cover gebruikt? Ik bekijk de cover nog eens, en zie dat het geen zwart-witfoto is, maar een duotone die de foto en de masthead door kleur verbindt. Het artikel over Van Gijzel heeft een stevige kop in schreefloze kapitalen. Wat ook opvalt is de haast zichtbare grid op alle pagina’s. Maar het grid is geen keurslijf, gelet op de verscheidenheid aan pagina’s. Als lezer zul je niet snel verdwalen in de artikelen of in het gehele tijdschrift. Dat komt mede door de ver doorgevoerde visuele inkadering van artikelen.

Meer lezen

Uitgever speelt grote rol bij verduurzaming tijdschrift

Het streven naar duurzaamheid leeft ook in de uitgeverij. De vraag is dan hoeveel CO2 de productie en producten van de uitgeverij bijdragen aan het ontstaan van broeikasgassen (de zogenaamde ‘klimaatimpact’) en wat uitgevers kunnen doen aan het terugdringen ervan.

Zo is onlangs een project ‘Duurzaam Boek’ afgerond. Daaruit bleek onder andere dat duurzaamheid en efficiency hand in hand kunnen gaan. Voor ondernemers een belangrijk gegeven. De efficiency vloeide met name voort uit de samenwerking in de productie keten.
In het verlengde hiervan heeft een groep ‘stakeholders’ besloten een project ‘Duurzaam Tijdschrift’ te initiëren. De groep bestaat uit de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), de Nederlandse papier- en kartonindustrie (VNP), de uitgeverij Industrielinqs pers en platform en papierenkarton.nl.

Meer lezen